Akteri društvenih promjena u prostoru: transformacija prostora i kvalitete života u Hrvatskoj

Svirčić Gotovac, Anđelina and Zlatar, Jelena, eds. (2012) Akteri društvenih promjena u prostoru: transformacija prostora i kvalitete života u Hrvatskoj. Biblioteka Znanost i društvo (31). Institut za društvena istraživanja, Zagreb. ISBN 978-953-6218-48-6

[img]
Preview
Text
Akteri društvenih promjena u prostoru.pdf

Download (6Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Zbornik "Akteri društvenih promjena u prostoru: transformacija prostora i kvalitete života u Hrvatskoj" interdisciplinarno i internacionalno povezuje radove stručnjaka oko aktualnih i važnih prostornih tema. Koncentrira se na postojeći društveni kontekst u kojem se Hrvatska i njezine susjedne zemlje (Srbija i Slovenija) danas nalaze, a on je prvenstveno tranzicijski i postsocijalistički, što čini tematiku društvenih aktera posebno aktualnom. Novonastale društvene promjene utječu na načine djelovanja i ponašanja društvenih aktera, kako nekih novih tako i onih starih. Iz toga slijedi da njihovu važnost i djelovanje ne možemo odvojiti od nastaloga procesa restrukturiranja društva i društvenih odnosa, odnosno globalizacijskih i ostalih promjena u suvremenom društvu. Cjelokupni je prostor (i urbani i ruralni) u tranziciji doživio brojne i značajne promjene, i u smislu fizičkih transformacija, ali ponajviše onih socijalnih. Možemo reći da se socio-prostorno restrukturiranje odvija na globalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Neke od tih razina i njihove osnovne značajke pobliže se objašnjavaju na različitim primjerima u ovom zborniku. Zbornik je nastao na temelju međuregionalnog znanstveno-stručnog skupa (okruglog stola)pod istim nazivom, održanog u Zagrebu, 16. prosinca 2012., a koji je bio rezultat projekta “Akteri društvenih promjena u prostoru”(2007-2011) Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Item Type: Book
Additional Information: Title in English: Actors of social changes in space: transformation of space and quality of life in Croatia. Chapter authors: Anđelina Svirčić Gotovac, Ognjen Čaldarović, Tihomir Jukić, Sreten Vujović, Saša Poljanec-Borić, Ljubinko Pušić, Franc Trček, Srečko Pegan, Gojko Bežovan, Valentina Gulin Zrnić, Marina Nenković-Riznić, Lana Slavuj, Sonja Leboš, Vedran Prelogović, Aleksandar Lukić.
Uncontrolled Keywords: Akteri, transformacija prostora, kvaliteta života, Hrvatska, urbano planiranje (actors, spatial transformation, quality of life, Croatia, urban planning)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 25 Sep 2014 11:21
Last Modified: 11 Apr 2017 09:23
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/11

Actions (login required)

View Item View Item