Antifeminizam i kultura

Adamović, Mirjana (2010) Antifeminizam i kultura. In: Kultura, Drugi, žene. Biblioteka Argumenti . Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 203-231. ISBN 978-953-6218-44-8

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/pose...

Abstract

U ovom se radu pokušava razmotriti pitanje što je antifeminizam i kako se manifestira, te kakvo mjesto kao analitički pojam ima unutar feminističke teorije. Nastojalo se istražiti njegov institucionalni oblik, te smjer njegove konfrontacije s feminističkim odnosno općeljudskim vrijednostima. Temi se prišlo s dvojakom pretpostavkom ; prvo, da postoji kulturalni antifeminizam duboko ukorijenjen u temelje patrijarhalne kulture i drugo, da postoji reaktivni antifeminizam, nastao kao opozicija feminističkim dostignućima kao pokreta i njegovim zahtjevima u pogledu ženskih ljudskih prava. Kako se odrednice predložene distinkcije na kulturalni i reaktivni antifeminizam međusobno preklapaju tako niti podjela antifeminizama nije „čista“ i ima prvenstveno analitičku svrhu. Uz teorijsko istraživanje u radu su navedena, doduše sporadična, empirijska istraživanja antifeminističkih stavova kojima se ukazuje na njihov raspon te su dani prijedlozi za buduća istraživanja stavovskih struktura ove teme.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Antifeminism and culture. Second publisher: Hrvatsko filozofsko društvo; third publisher: Plejada (ISBN 978-953-5604-73-0).
Uncontrolled Keywords: Antifeminizam, feminizam, kultura, žene (antifeminism, feminism, culture, women)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > B Philosophy (General)
H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 24 Feb 2015 14:35
Last Modified: 03 Mar 2015 12:38
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/116

Actions (login required)

View Item View Item