Rodna (ne)ravnopravnost i diskriminacija u obrazovanju

Baranović, Branislava (2011) Rodna (ne)ravnopravnost i diskriminacija u obrazovanju. In: Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj: istraživanje "Percepcija, iskustva i stavovi u rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj". Biblioteka Ona . Vlada RH, Ured za ravnopravnost spolova, Zagreb, pp. 38-48. ISBN 978-953-7574-15-4

[img]
Preview
Text
Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj.pdf

Download (1678Kb) | Preview
Official URL: http://www.ured-ravnopravnost.hr/site/images/pdf/d...

Abstract

U radu se ističe da je obrazovanje u suvremenom društvu institucionalizirano socijalizacijsko sredstvo putem kojeg se i danas proizvodi i održava rodna neravnopravnost. Ono to čini na više načina: počevši od promocije rodnih stereotipa i diskriminacijskih modela rodnih uloga putem obrazovnog diskursa i različitog odnosa nastavnika/ca prema učenicima i učenicama na nastavi i svakodnevnoj komunikaciji u školi, pa do profesionalnog usmjeravanja učenica i učenika u škole i zanimanja koja se smatraju primjerenijima za žene, odnosno muškarce. Vezano uz hrvatski kontekst ističe se da malobrojna istraživanja rodnih karakteristika obrazovanja u Hrvatskoj ukazuju na temeljne aspekte njegove rodne neosjetljivosti, kao što je spolna struktura škola i studija, tradicionalni pristup prikazivanju žena i muškaraca u udžbenicima, ali i prisutnost rodne diskriminacije na samoj nastavi.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Gender (in)equality and discrimination in education.
Uncontrolled Keywords: Rodna neravnopravnost, rodni stereotipi, školsko obrazovanje, socijalizacija, rodne uloge (gender inequality, gender stereotypes, school education, socialization, gender roles)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 25 Feb 2015 13:08
Last Modified: 03 Mar 2015 12:36
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/129

Actions (login required)

View Item View Item