Koliko su žene u Hrvatskoj ravnopravne?: zaključci i preporuke

Baranović, Branislava and Leinert Novosel, Smiljana (2011) Koliko su žene u Hrvatskoj ravnopravne?: zaključci i preporuke. In: Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj: istraživanje "Percepcija, iskustva i stavovi u rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj". Biblioteka Ona . Vlada RH, Ured za ravnopravnost spolova, Zagreb, pp. 255-269. ISBN 978-953-7574-15-4

[img]
Preview
Text
Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj.pdf

Download (1678Kb) | Preview
Official URL: http://www.ured-ravnopravnost.hr/site/images/pdf/d...

Abstract

U tekstu su ukratko prikazani rezultati istraživanja o (ne)ravnopravnosti spolova u hrvatskom društvu s akcentom na istraživanje položaja žena u obrazovanju, u sferi zaposlenosti, u obitelji i političkom odlučivanju. Cilj istraživanja je bio pružiti znanstveno utemeljene empirijske uvide u ostvarenost rodne ravnopravnosti u hrvatskom društvu kako bi se identificirali ključni i konkretni problemi te planirala optimalna politika na nacionalnoj razini za njihovo rješavanje. Prikazani su i uspoređeni rezultati o sljedećim aspektima rodne ravnopravnosti u području obrazovanja i i ostalim navedenim područjima: 1. percepcija prisutnosti, odnosno ostvarenosti rodne (ne)ravnopravnosti žena u Hrvatskoj ; 2. osobno iskustvo s rodnom diskriminacijom i sklonost diskriminiranju drugih na osnovu spola ; 3. stavovi o jednakosti uloga muškaraca i žena općenito i u spomenutim životnim područjima, te 4. interes za problem ravnopravnosti spolova. Uspoređujući podatke za spomenuta područja zaključno se može reći da, prema mišljenju ispitanika/ca, najviše neravnopravnosti još uvijek ima u tradicionalnim uporištima rodne diskriminacije: području rada i obitelji. Zatim slijede politika i obrazovanje. Dodatnu težinu ovom nalazu daje podatak da navedeno mišljenje podjednako dijele svi ispitanici/ce bez obzira na njihova socio-demografska obilježja kao što su spol, dob, obrazovanost, mjesto i regija u kojima žive. Na osnovu rezultata istraživanja predložene su sugestije za rješavanje rodne neravnopravnosti u hrvatskom društvu (npr. osvještavanje javnosti putem medija, izradom rodno osjetljivog nastavnog programa i materijala te izvođenjem rodno osjetljive nastave).

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: How equal are women in Croatia?: conclusions and recommendations.
Uncontrolled Keywords: Rodna (ne)ravnopravnost u obrazovanju, području rada, obitelji i politike, rodno osvještavanje, nastavni programi i rodno osjetljiva nastava, mediji (gender (in)equality in education, professional field, family and politics, awareness raising in gender related issues, syllabi and gender sensitive teaching, media)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 25 Feb 2015 13:08
Last Modified: 03 Mar 2015 12:37
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/132

Actions (login required)

View Item View Item