Socijalni status hrvatskih studenata

Potočnik, Dunja (2014) Socijalni status hrvatskih studenata. In: Sociološki portret hrvatskih studenata. Biblioteka Znanost i društvo (36). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 57-96. ISBN 978-953-6218-61-5

[img]
Preview
Text
Sociološki portret hrvatskih studenata.pdf

Download (7Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Promjene u socijalnom porijeklu studenata u promatranom jedanaestogodišnjem razdoblju dogodile su se u smjeru izrazito povećanih šansi za upis na fakultete djece visokoobrazovanih roditelja i značajno smanjenih šansi potomaka niže obrazovanih roditelja. Konkretnije, 2010. godine riječ je o devet puta više djece visokoobrazovanih očeva i sedam puta više djece visokoobrazovanih majki nego što je to slučaj sa studentima niže obrazovanih roditelja. Za razliku od toga, 1999.godine su šanse za upis na fakultet djece niže i više obrazovanih roditelja bile podjednake. Štoviše, ustanovljeno je da je 2010. godine čak 62% studenata dolazilo iz obitelji u kojima su oba ili bar jedan od roditelja akademski obrazovani. Naznačene tendencije su jasni pokazatelj socijalne reprodukcije viših slojeva hrvatskog stanovništva uz smanjivanje mogućnosti za socijalnu mobilnost djece niže obrazovanih roditelja, ali istodobno ukazuju i na porast viših stupnjeva obrazovanja u generaciji roditelja današnjih studenata. Ujedno se može konstatirati kako ukupni rezultati pokazuju da je većina hrvatskih studenata privilegiranoga socijalnog porijekla.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Social status of Croatian students.
Uncontrolled Keywords: Studenti, socijalni status, porijeklo, obrazovanje, međugeneracijska mobilnost (students, social status, social background, education, intergenerational mobility)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 05 Mar 2015 13:17
Last Modified: 05 Mar 2015 13:17
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/158

Actions (login required)

View Item View Item