Ljepota boli: moderne metode stvaranja lijepih besmrtnika

Maskalan, Ana (2014) Ljepota boli: moderne metode stvaranja lijepih besmrtnika. In: O sportu drugačije: humanistički aspekti sporta. Hrvatsko filozofsko društvo, Zagreb, pp. 169-181. ISBN 978-953-164-166-1

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.hrfd.hr/

Abstract

Tradicionalni stav o »ljepoti kao onoj u oku promatrača« suprotstavljen je suvremenom mehanicističkom razumijevanju ljudskoga tijela kao i znanstvenom tumačenju o primatu biologijske zadatosti tjelesne ljepote i njezine važnosti. Ta je pretpostavka dovedena u pitanje razmatranjem povijesnih promjena u definiranju lijepoga ovisnih o, u prvom redu, društvenom kontekstu. Medijsko ustoličenje tjelesnih ideala ljepote kao i razvoj medicinskih i tehničkih dostignuća potaknuli su nastanak i omasovljenje novih oblika tjelesnih preoblikovanja kao i novih igara s identitetom. Pritom su pobliže razmotrena ona tjelesna preoblikovanja koja nastaju estetskom kirurgijom te usmjerenim fizičkim/sportskim aktivnostima, od kojih je najizraženiji oblik bodybuilding. Uz estetske se kirurške prakse tradicionalno vezuju negativne konotacije »sakrivanja grijeha puti«, dok sama estetska kirurgija biva okarakterizirana temeljno suprotstavljenom medicinskim načelima liječenja bolesti. Dijelom zbog političkih i metafizičkih promjena u razumijevanju fizičke ljepote i tijela, a dijelom i zbog medicinsko-znanstvenih promjena u razumijevanju zdravlja i bolesti (psihičke i fizičke), estetska je kirurgija postala proklamirana metoda oblikovanja ne samo ljepšeg tijela nego i ljepše duše. Sportske prakse također nisu ostale imune na vladavinu »izgledizma« što se često očituje u žrtvovanju zdravlja nauštrb ostvarivanja poželjnoga tijela. Prodor znanosti i medicine u sport olakšao je društvenu kontrolu nad tijelima te utjecao na uklanjanje uz sport tradicionalno vezanih elemenata – zabave, opuštanja i igre. U suvremenosti su estetska preoblikovanja tijela dio normalizirajućih i disciplinirajućih društvenih mehanizama. Upravo zato se problematika estetskih tjelesnih modifikacija ne bi trebala svoditi isključivo na taštinu ili samo-projekt individue jer se time zanemaruje šira društvena odgovornost vezana uz diskriminaciju neprivlačnosti ali i etička i politička pozadina medicinskih i znanstvenih intervencija u ljudsko tijelo.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Beauty hurts: modern methods of creating beautiful immortals. Chapter is previously published in journal Metodički ogledi, 19 (2012), 1, 77-94 (URL with full text: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/83/).
Uncontrolled Keywords: Tjelesna ljepota, "izgledizam", tjelesni ideali, tjelesne modifikacije, estetska kirurgija, sport, "ne-bolest", psihičko zdravlje (physical beauty, “lookism”, body ideals, body modifications, aesthetic surgery, sport, “non-disease”, mental health)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > B Philosophy (General)
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 17 Mar 2015 10:55
Last Modified: 17 Mar 2015 10:55
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/182

Actions (login required)

View Item View Item