Otpori izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila: studija slučaja Stubičke Slatine

Petrović, Nikola (2013) Otpori izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila: studija slučaja Stubičke Slatine. In: Prvih deset godina razvoja sustava azila u Hrvatskoj: (s osvrtom na sustave azila u regiji). Institut za migracije i narodnosti, Zagreb, pp. 185-200. ISBN 978-953-6028-30-6

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.imin.hr/knjige-i-studije/-/asset_publis...

Abstract

Rad se bavi otporima izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila. Primijenjena je studija slučaja otpora protiv izgradnje centra za tražitelje azila u naselju Stubička Slatina iz 2004. godine. Korištene metode istraživanja su anketa na slučajnom uzorku od 31 ispitanika s područja grada Oroslavja, a kojem pripada naselje Stubička Slatina, polustrukturirani intervjui s organizatorima protesta, te analiza izjava podupiratelja izgradnje centra za tražitelje azila, predstavnika MUP-a i nevladinih organizacija. Ova se studija slučaja stavlja u kontekst istraživanja otpora izgradnji objekata za pomoć ljudima. U radu se tvrdi da je sve veći broj takvih otpora u hrvatskom društvu rezultat jačanja dvije postmaterijalističke vrijednosti: utjecaja građana na odlučivanje i humaniziranja društva tj. porasta brige za ugrožene društvene grupe. U radu se analiziraju akteri koji su sudjelovali u sukobu oko izgradnje prihvatilišta. Pokazuje se da se može govoriti o tri grupe aktera koji konstruiraju različite diskurse o tražiteljima azila. To su država koja gradi prihvatilište, a uvođenje instituta azila vidi kao implementaciju EU zakona i standarda. A to su i dva civilnodruštvena aktera: oni koji dolazak tražitelja azila u svoju sredinu vide kao društveni trošak i rizik, te zagovornike prava na azil kao humanitarnog i civilizacijskog dosega koji se protive kreiranju ksenofobnog diskursa o tražiteljima azila. Na kraju rada daju se zapažanja o mogućnostima ublažavanja i sprječavanja budućih otpora izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila, kao što su istraživanje stavova lokalnog stanovništva prije odabira lokacije, odabir urbaniziranijih sredina i kompenzacija lokalne sredine u kojoj se planira gradnja prihvatilišta.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Opposition to the building of asylum seekers' centres: Stubička Slatina case study. Second publisher: Centar za mirovne studije; third publisher: Kuća ljudskih prava.
Uncontrolled Keywords: Prihvatilišta za tražitelje azila, objekti za organiziranu skrb, NIMBY, država, civilno društvo, ksenofobija, ideologija (asylum seekers' centers, community care facilities, NIMBY, state, civil society, xenophobia, ideology)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 17 Mar 2015 10:55
Last Modified: 17 Mar 2015 10:55
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/183

Actions (login required)

View Item View Item