Mediji i stil života mladih

Ilišin, Vlasta (2013) Mediji i stil života mladih. In: Socijalni, kulturalni i ekonomski uzroci debljine: zbornik radova s 2. interdisciplinarnog znanstvenog simpozija održanog 18-19 listopada 2013. Centar za debljinu Zavoda za endokrinologiju KBC Zagreb, Zagreb, pp. 53-62. ISBN 9789537959050

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.endokrinologija.com.hr/

Abstract

Suvremeno društvo je nezamislivo bez masovnih medija koji u velikoj mjeri izgrađuju stilove života svih društvenih grupa. Sveprisutnost medija potencira pitanje njihova utjecaja na konzumente, i to osobito na mlade, jer su oni najviše izloženi utjecajima raznih socijalizacijskih agensa i najčešće koriste većinu medija. Istraživanja medijskih utjecaja, zasnovana na teorijama primatelja, ograničenih efekata i zadovoljenja potreba, pokazala su da mladi medije koriste simultano i da u njima preferiraju sadržaje masovne kulture. Mladi u današnjoj Hrvatskoj, slično kao i njihovi vršnjaci u svijetu, najviše koriste internet i televiziju, pri čemu je uočljiva tendencija potiskivanja "starih" u korist "novih" medija. Među ponuđenim televizijskim programima mladi preferiraju igrane serije i filmove, dok im internet primarno služi za komunikaciju u različitim oblicima te za prikupljanje raznorodnih informacija. U kontekstu mogućih negativnih medijskih utjecaja upozorava se da velika učestalost korištenja medija podrazumijeva i fizičku neaktivnost, što je jedan od elemenata nezdravog stila života i predstavlja rizik za povećanje tjelesne težine.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Media and lifestyle of youth. Second publisher: Hrvatski liječnički zbor, Društvo za debljinu; third publisher: Odbor za aterosklerozu HAZU.
Uncontrolled Keywords: Mladi, mediji, medijski utjecaji, televizija, internet, masovna kultura, stil života (youth, media, media influence, television, internet, mass culture, lifestyle)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 02 Apr 2015 10:39
Last Modified: 02 Apr 2015 10:39
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/213

Actions (login required)

View Item View Item