Razvoj scienotometrije praćen kroz časopis Scientometrics od početka izlaženja 1978. do 2010. godine

Zauder, Krešimir (2014) Razvoj scienotometrije praćen kroz časopis Scientometrics od početka izlaženja 1978. do 2010. godine. PhD thesis, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

[img]
Preview
Text
2014 Zauder - PhD.pdf

Download (7Mb) | Preview

Abstract

Ciljevi ovog istraživanja su: 1. kvantitativno opisati glavno tijelo scientometrijske literature s posebnim fokusom na razvoj kroz vrijeme i 2. versatilno implementirati glavne scientometrijske postupke te opisati metodološku problematiku scientometrije. Prvi doprinos ovog rada je dakle u razumijevanju i uopće validaciji scientometrije kao zasebne pod- discipline informacijskih znanosti kroz primarno kvantitativnu obradu svih radova objavljenih u časopisu Scientometrics od početka objavljivanja 1978. do 2010. godine s posebnim naglaskom na članke. Među provedenim analizama posebno se mogu istaknuti analize autorstva i suradnje, citatne i ko-citatne analize te pregled u odnosu na glavnu tematiku radova. Drugi doprinos je u prikazu, implementaciji i povezivanju tradicionalnih metodoloških scientometrijskih postupaka s analizom mreža i tekstova radova. S obzirom na kompleksnost ulaznih podataka koji u većini slučajeva nisu stvoreni pod kontrolom istraživača, u sklopu prikaza metodologije posebno je detaljno prikazana i priprema podataka. Rad pruža kratak uvod o znanosti i istraživanjima znanosti s fokusom na proučavanje znanosti kroz znanstvenu literaturu. Nakon toga slijedi poglavlje o metodologiji podijeljeno u dva dijela: priprema i analiza. Radi promatranja ovog tijela literature s više aspekata, rezultati i rasprava su prikazani zajedno i slijede nakon metodologije. Rad završava kratkim zaključkom o razvoju i relevantnosti scientometrije kao i o sve većoj zainteresiranosti za istu. U prilogu 1. prenesen je Python kôd kojim su implementirani postupci opisani u metodologiji, kao i proizvedene tablice i većina slika koji se koriste u tekstu.

Item Type: Thesis (PhD)
Additional Information: Title in English: The development of scientometrics as represented by the journal Scientometrics since the beginning of its publication in 1978 to 2010.
Uncontrolled Keywords: Scientometrija, scientometrijska metodologija, razvoj discipline, analiza suradnje, citatne analize, analiza mreža (scientometrics, scientometric methods, field, development, cooperation analysis, citation analysis, network analysis)
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Z665 Library Science. Information Science
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 21 Apr 2015 08:47
Last Modified: 21 Apr 2015 08:47
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/245

Actions (login required)

View Item View Item