Analiza definiranja Europske unije ideologijom

Petrović, Nikola (2013) Analiza definiranja Europske unije ideologijom. PhD thesis, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

U radu se istražuje na koji se način Europska Unija, integracija koja sve više poprima elemente federativnosti, definira ideologijom. Kreatori EU ideologije su intelektualci, političari i kreatori europskih politika koji snažno podržavaju europsku integraciju i zagovaraju federalnu Europu ili vide EU kao novi oblik društvenog uređenja koji je postao globalni uzor, dakle dodjeljuju Europi određenu prometejsku ulogu. Korijeni EU ideologije se lociraju u razdoblju intenzivnije europske integracije koja počinje od sredine 1980-ih godina i koja je rezultirala potpisivanjem Ugovora o Europskoj Uniji u Maastrichtu 1992. godine. Ovaj značajan korak u europskoj integraciji dogodio se u vrijeme velikih geopolitičkih i ideoloških potresa. Iz novih odnosa između Amerike i Europe koji su posebno zaoštreni početkom 21. stoljeća s dolaskom američkog predsjednika Georgea W. Busha razvija se koherentna EU ideologija. Ona se ponajprije razvija u tekstovima Habermasa, a njezin je cilj konstruirati koherentan europski identitet i ponuditi europsku integraciju kao model koji može dovesti do „svjetske unutarnje politike“. EU ideologija se kod Habermasa i drugih autora (Rifkin, McCormick) konstruira na suprotstavljanju onome što se smatra američkom ideologijom i to tako da se EU definira prvenstveno ideologijama kao što su socijaldemokracija i environmentalizam. Zaključuje se da je umnažanje pokušaja stvaranja koherentne EU ideologije rezultat percepcije uspjeha u produbljivanju i proširivanju europske integracije, kao i zaoštrenih odnosa između SAD-a i EU. Također se zaključuje da ovakav način kreiranja EU ideologije slijedi kreiranje nacionalnih ideologija koje je pomoću koncepata resantimana i prevrednovanja vrijednosti analizirala Greenfeld. Na nastanku EU ideologije pokazuje se da je nacionalizam još uvijek snažna operativna ideologija modernosti što je na tragu Maleševićevih nalaza. No činjenica da je EU ideologija izraz različitih nacionalnih konteksta govori da bi pozicija nacionalizma kakvog smo do sad poznavali kao ključne operativne ideologije modernosti mogla biti ugrožena.

Item Type: Thesis (PhD)
Additional Information: Title in English: Analysis of defining the European Union by ideology.
Uncontrolled Keywords: Definiranje ideologijom, ideja Europe, Europska Unija, identitet, nacionalizam, prevrednovanje vrijednosti, Amerika, socijaldemokracija (defining by ideology, idea of Europe, European Union, identity, nationalism, transvaluation of values, America, social democracy)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 21 Apr 2015 08:47
Last Modified: 21 Apr 2015 08:47
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/248

Actions (login required)

View Item View Item