Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine

Zlatar, Jelena (2012) Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine. PhD thesis, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

[img] Text
Zlatar PhD.doc

Download (7Mb)

Abstract

Cilj ovog doktorskog rada bio je sustavna kritička analiza i rasprava o teorijskim konceptima koji se razvijaju unutar suvremene urbane sociologije, a odnose se na razumijevanje procesa urbane obnove te njezine postojeće prakse na primjeru grada Zagreba. U tom smislu su konceptualizirani i operacionalizirani osnovni tipovi urbanih transformacija (urbana obnova, revitalizacija, regeneracija i rekonstrukcija te urbanističko planiranje) i osnovni tipovi urbanih aktera (stručni, ekonomski, politički i civilni). Pokazano je na koji se način urbana obnova provodila na području grada Zagreba u tri razdoblja istraživanja (do 1980. i tijekom 1980-ih, od 1990. do 2000. i nakon 2000.). Analiziraju se „tranzicijski“ aspekti urbane obnove, a za primjer se uzimaju poslovni neboderi, trgovački centri i podzemne garaže. Istraživanje je provedeno korištenjem povijesno-komparativne metode čiji je glavni dio polustrukturirani intervju. Polustrukturirani intervjui su vođeni s različitim stručnim akterima (sociolozima, arhitektima, antropolozima, etnolozima, povjesničarima umjetnosti, geografima, inženjerima prometa, ekonomistima i pravnicima). Komparacijom s prošlim razdobljima pokušalo se doprinijeti objašnjenju najnovijih promjena u urbanom kontekstu tranzicijske situacije u gradu Zagrebu obzirom na pojavu novih aktera, njihovu dinamiku, političku i ekonomsku moć te prostor djelovanja. Također, naglašavaju se daljnje smjernice/odrednice na koje je potrebno obratiti pažnju pri urbanističkom planiranju i urbanoj obnovi Zagreba. Zaključno je potvrđena hipoteza o djelovanju četiriju osnovnih tipova aktera na području Zagreba. Potvrđena je i pojava individualnog graditelja (poduzetnika) čije mjesto, opseg djelovanja i kompetencije nisu još u potpunosti normativno regulirani. Istraživanje je pokazalo kako on svojim aktivnostima najviše utječe na izgled grada te kako posjeduje najveću moć od svih tipova aktera. Rezultati nam također pokazuju da na području Zagreba nema prave urbane obnove pa zaključujemo kako urbana obnova (kao ni regeneracija, revitalizacija i rekonstrukcija) u Zagrebu ne postoji, već je prisutna samo individualizirana, necjelovita i neplanirana izgradnja objekata u pojedinim dijelovima grada.

Item Type: Thesis (PhD)
Additional Information: Title in English: Influence of social actors on urban transformations and urban renewal in Zagreb after 2000. Thesis is published as a book under the title: Urbane transformacije suvremenog Zagreba: sociološka analiza (URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/17).
Uncontrolled Keywords: Hrvatska, urbani akteri, urbana obnova, urbane transformacije, urbano planiranje, poslovni neboderi, trgovački centri, Zagreb (Croatia, urban actors, urban renewal, urban transformations, urban planning, business towers, shopping centres, Zagreb)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 21 Apr 2015 08:48
Last Modified: 03 Jan 2018 14:26
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/251

Actions (login required)

View Item View Item