Medijska prezentacija malih vjerskih zajednica u Hrvatskoj: analiza sadržaja dnevnih novina

Goldberger, Goran (2011) Medijska prezentacija malih vjerskih zajednica u Hrvatskoj: analiza sadržaja dnevnih novina. PhD thesis, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

[img]
Preview
Text
2011 Goldberger Goran PhD.pdf

Download (2669Kb) | Preview

Abstract

U novijoj hrvatskoj povijesti (od 1990. do 2006.) dogodile su se značajne društvene promjene: društvena tranzicija, revitalizacija, deprivatizacija i politizacija religije, povezanost religije s politikom i nacijom, te porast nove religioznosti i prisutnosti malih vjerskih zajednica. U tom kontekstu, značajnu ulogu igraju dnevne novine kao javni forumi u kojima se problematiziraju društveni procesi. Cilj ovog istraživanja bio je dati općeniti pregled i karakteristike prezentacije malih vjerskih zajednica u prilozima dnevnih novina u Hrvatskoj, odnosno učestalost, izvore, teme, aktere i orijentaciju priloga. Koristila se metoda analize sadržaja Novog lista, Slobodne Dalmacije, Večernjeg lista i Vjesnika u dva razdoblja (1990.-1998. i 1999.-2006.). Hipoteza je bila da su dnevne novine značajni akteri koji u javnosti prezentiraju djelatnosti malih vjerskih zajednica i pluralizaciju religijskog područja, te da se njihova prezentacija razlikuje u dnevnim novinama s obzirom na tip male vjerske zajednice i kontekst dva razdoblja. Rezultati ovog rada potvrdili su opću i dvije radne hipoteze, jer postoji razlika u prezentaciji tradicionalno i povijesno prisutnih te novijih i netradicionalnijih vjerskih zajednica u dnevnim novinama, s obzirom na specifičnosti društveno-političkog konteksta dva razdoblja istraživanja. Male vjerske zajednice više se pojavljuju u Vjesniku i Večernjem listu nego u Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu, te više u drugom razdoblju nego u prvom. Tradicionalno i povijesno prisutne male vjerske zajednice više se pojavljuju u dnevnim novinama nego novije i netradicionalnije male vjerske zajednice. U prvom razdoblju prisutna je popularizacija, politizacija i kriminalizacija u prezentaciji fenomena religioznosti malih vjerskih zajednica u dnevnim novinama, a u drugom razdoblju dolazi do svojevrsne normalizacije, depolitizacije i dekriminalizacije u njihovoj prezentaciji. Istraživanje odnosa dnevnih novina prema malim vjerskim zajednicama teorijski je i istraživački doprinos ovog rada sociologiji religije u Hrvatskoj, koja je zanemarivala ovu temu. Praktični doprinos je da služi kao pomoć medijskim djelatnicima, stvarateljima medijskih politika, čitateljima i vjerskim zajednicama u osvještavanju načina na koji se dnevne novine bave malim vjerskim zajednicama, uz naglašavanje potrebe poštivanja religijskog pluralizma, tolerancije i dijaloga.

Item Type: Thesis (PhD)
Additional Information: Title in English: Media representation of small religious communities in Croatia: content analysis of daily newspapers.
Uncontrolled Keywords: Tranzicijske promjene, revitalizacija i deprivatizacija religije, prezentacija malih vjerskih zajednica, dnevne novine, analiza sadržaja (transitional changes, revitalization and deprivatization of religion, representation of small religious communities, daily newspapers, content analysis)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 21 Apr 2015 08:48
Last Modified: 17 Mar 2016 08:52
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/252

Actions (login required)

View Item View Item