Medijske prezentacije znanosti i društvene promjene u Hrvatskoj

Šuljok, Adrijana (2011) Medijske prezentacije znanosti i društvene promjene u Hrvatskoj. PhD thesis, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Ova disertacija bavi se medijskim prezentacijama znanosti u najčitanijim hrvatskim dnevnim listovima, kao jednim od nedovoljno istraženih aspekata odnosa znanosti i javnosti. Teorijska je konceptualizacija istraživanja u velikoj mjeri počivala na plodotvornom, ali nedovoljno razvijenom konceptu medijalizacije znanosti (Weingart, 1998) te na uvažavanju hrvatskoga društvenog konteksta, dakle na socijalno-konstruktivističkoj paradigmi javnog razumijevanja znanosti. Istraživanje i analizu smo nastojali smjestiti u širi kontekst političkih, ekonomskih i sociokulturalnih promjena koje su u zadnja dva desetljeća zahvatile hrvatsko društvo, ali i globalnih društvenih trendova promjene odnosa znanosti i društva. Metodologija istraživanja temeljila se na analizi sadržaja kojom su obuhvaćene najčitanije dnevne novine u Hrvatskoj u razdoblju od 1986. do 1988. godine (Večernji list, Vjesnik, Slobodna Dalmacija) i u razdoblju 2006-2008. godine (Večernji list, Jutarnji list, 24 sata). Analiza sadržaja nadopunjena je analizom medijskih okvira znanstvenih vijesti baziranom na Nisbetovoj tipologiji (2009) koja je modificirana. Sumarno, naši rezultati demantiraju tezu o medijalizaciji znanosti. Medijska slika znanosti u hrvatskom dnevnom tisku uvelike je definirana prvenstveno hrvatskim društvenim okvirom, njegovim obilježjima i vrijednostima, a ne globalnim promjenama odnosa znanosti i javnosti. Koncept medijalizacije znanosti pokazao se u određenoj mjeri neosjetljiv na na tipološke razlike u suvremenim društvima, jer ne uzima u obzir osobitosti transformacija društvenih i istraživačkih sustava u postsocijalističkim zemljama.

Item Type: Thesis (PhD)
Additional Information: Title in English: Media representation of science and social changes in Croatia.
Uncontrolled Keywords: Analiza sadržaja, mediji, znanost, javno razumijevanje znanosti, medijalizacija znanosti, društvene promjene (content analysis, science, media, public understanding of science, medialization of science, social changes)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 21 Apr 2015 08:48
Last Modified: 21 Apr 2015 08:48
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/254

Actions (login required)

View Item View Item