Akulturacijski procesi i etnički identitet u adolescenciji

Peternel, Lana (2009) Akulturacijski procesi i etnički identitet u adolescenciji. PhD thesis, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Premda je razvoj identiteta složen zadatak za sve adolescente, osobito je otežan za one doseljene iz druge kulture. Glavni je cilj rada doprinos razumijevanju čimbenika koji utječu na razvoj etničkog identiteta i akulturaciju adolescenata doseljenih iz Bosne i Hercegovine te procjena strukture, sadržaja i prediktora njihove etničke identifikacije s obzirom na duljinu boravka u Hrvatskoj, akulturacijske orijentacije s obzirom na etničku identifikaciju te njihove stavove prema tipu akulturacije. Zaključili smo da je u istraživanoj populaciji etnička samodientifikacija isključivo ili manjinska ili većinska, tj. doseljeni adolescenti identificiraju se asimilacijski ili segregacijski. Međutim, etnički identitet kod doseljenih nije jednodimenzionalan fenomen kao i identifikacija, već sadrži dvije vrste neovisnih emocionalnih dimenzija, manjinsku i većinsku ili nacionalnu komponentu.

Item Type: Thesis (PhD)
Additional Information: Title in English: Acculturation process and ethnic identity in adolescence.
Uncontrolled Keywords: Antropologija, akulturacija, etnički identitet, adolescenti (anthropology, acculturation, ethnic identity, adolescents)
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > GN Anthropology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 13 May 2015 08:38
Last Modified: 13 May 2015 08:38
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/316

Actions (login required)

View Item View Item