Znanstvenička shvaćanja znanstvene objektivnosti

Prpić, Katarina (2008) Znanstvenička shvaćanja znanstvene objektivnosti. In: Onkraj mitova o prirodnim i društvenim znanostima: sociološki pogled. Biblioteka Znanost i društvo (24). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 255-295. ISBN 978-953-6218-35-6

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Rad donosi kvalitativnu analizu prirodoznanstveničkih i društvoznanstveničkih shvaćanja objektivnosti. Empirijsku podlogu radu čine odgovori ispitanika na otvoreno pitanje o znanstvenoj objektivnosti dobiveni web-anketom. Budući da sociološke studije znanosti nemaju kategorijalni aparat za empirijske analize objektivnosti, empirijskoj je građi prilagođena Fuchsova (1997) klasifikacija definicija objektivnosti. Odgovori ispitanika su svrstani u shvaćanja po kojima se objektivnost odnosi na osobine znanstvenika, zatim na svojstvo istraživačkog procesa, te na odnos znanja i stvarnosti. Osim usporedbi definicija objektivnosti što ih daju prirodoslovci i društvoslovci, uspoređena su i njihova stajališta o mogućnosti postizanja objektivnosti u njihovu istraživačkom području. Objektivnost je ključna vrijednost i za prirodoslovce i za društvoslovce. Većina ih drži da je ona ostvarljiva, obje je skupine najređe shvaćaju u smislu teze o korespondenciji, a obje naglašavaju i važnost istraživačkih procedura te nesubjektivnosti i nepristranosti. Međutim, prirodnjaci očituju čvršću uvjerenost u objektivnost svojih disciplina i područja, iskazuju povjerenje u djelotvornost znanstvenih metoda i procedura, a posebno ističu ponovljivost i mjerenje. U njih je privrženost pozitivizmu veća no u društvoslovaca. Nasuprot tome, relativizam je češći u društvoslovaca koji više ističu da je subjektivnost u njihovoj domeni (donekle) neizbježna, pokazuju veću skepsu prema svemoći istraživačkih pravila i metoda, a i češće sumnjaju da je objektivnost moguće postići ili tu mogućnost čak i niječu.

Item Type: Book Section
Additional Information: Publication is also published in English. - Title in English: Scientists' concepts of scientific objectivity (URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/270 (full text)).
Uncontrolled Keywords: Znanstvena objektivnost, znanstveničke percepcije objektivnosti, prirodoznanstvenici, društvoznanstvenici (scientific objectivity, scientists' perceptions of objectivity, natural scientists, social scientists)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 02 Oct 2015 12:58
Last Modified: 02 Oct 2015 12:58
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/321

Actions (login required)

View Item View Item