Socijalni i profesionalni profil prirodoslovaca i društvoslovaca

Golub, Branka (2008) Socijalni i profesionalni profil prirodoslovaca i društvoslovaca. In: Onkraj mitova o prirodnim i društvenim znanostima: sociološki pogled. Biblioteka Znanost i društvo (24). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 21-80. ISBN 978-953-6218-35-6

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Sociodemografski sastav i socijalno podrijetlo istraživača, njihova profesionalna socijalizacija, organizacijski i znanstveni kontekst, te položaj i uloga u znanstvenim institucijama i zajednicama (domaćoj i međunarodnoj), polazišta su sociološke analize i usporedbe dvaju znanstvenih područja. Kako nisu nađene značajne razlike između dviju uspoređivanih skupina istraživača u sociodemografskom i socijalizacijskom pogledu, to znači da se oni pretežno regrutiraju iz istih društvenih grupa. Elitno socijalno porijeklo, ali ne nužno i rana elitna obrazovna postignuća, karakteriziraju obje grupe znanstvenika. Nasuprot tome, u profesionalnom pogledu među njima se javljaju značajne razlike, što ukazuje i na diferenciranost društvene i kognitivne organizcije ovih dvaju područja. Na njihovu različitu institucionalnu i kognitivnu strukturu zacijelo je utjecao i hrvatski (post)socijalistički ekonomski i tehnoznanstveni razvoj, pa osim sličnosti sa svjetskim trendovima, postoje i neke nacionalne osobitosti znanstvenog modela. I karijerni se obrasci u uspoređivanim područjima također značajno razlikuju a obilježavaju ih međunarodna orijentacija prirodoslovaca te lokalna, nacionalna usmjerenost društvoslovaca.

Item Type: Book Section
Additional Information: Publication is also published in English. - Title in English: The social and professional profile of natural and social scientists (URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/272 (full text)).
Uncontrolled Keywords: Socijalne i profesionalne značajke znanstvenika, prirodoznanstvenici, društvoznanstvenici, znanstvena polja, prirodne znanosti, društvene znanosti (scientists' social and professional characteristics, natural scientists, social scientists, scientific fields, nutural sciences, social sciences)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 02 Oct 2015 12:59
Last Modified: 02 Oct 2015 12:59
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/326

Actions (login required)

View Item View Item