Agrokor: između političkog kapitalizma i ekonomskog liberalizma

Petrović, Nikola (2008) Agrokor: između političkog kapitalizma i ekonomskog liberalizma. In: Kapitalizam i socijalna integracija. Biblioteka Centra za istraživanje poduzetništva (1). Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, pp. 89-111. ISBN 978-953-6666-56-0

[img]
Preview
Text
2008 Petrović.pdf

Download (213Kb) | Preview
Official URL: http://www.pilar.hr/images/stories/dokumenti/cengi...

Abstract

U radu se na studiji slučaja koncerna Agrokor, najveće hrvatske privatne kompanije, prikazaju neka obilježja nastanka i današnjeg stanja hrvatskog kapitalizma. U studiji slučaja se koristi analiza Agrokorovog predstavljanja u javnosti, kao i analiza stavova koju o koncernu imaju mediji, stručnjaci, kao i konkurentska poduzeća. Prikazuje se u kojem je društvenom i gospodarskom kontekstu tvrtka nastala i kako se prilagođavala promjenama konteksta. Analiza ideološkog diskursa pokazuje da je promjena ideološkog diskursa korištenog u Agrokoru određena promjenom konteksta u kojem posluje. No s porastom moći i utjecaja koju tvrtka posjeduje raste i mogućnost korištenja ideološkog diskursa koji ne prati u potpunosti promjenu konteksta. To se posebno odnosi na korištenje diskursa ekonomskog nacionalizma i ekonomskog liberalizma. U analizi Agrokorove prezentacije poseban je naglasak usmjeren na legitimaciju poduzetništva, jer su krupni poduzetnici kroz proces privatizacije i "tajkunizacije" postali jedna od najnepopularnijih društvenih grupa u Hrvatskoj. Velik broj zaposlenih i njihov stalan porast, dobri odnosi s vodećim sindikatima, medijsko ograničavanje "isticanja potrošnje” predsjednika koncerna, transformacija koncerna u jednog od rijetkih "naših regionalnih igrača” učinili su Agrokor u hrvatskoj javnosti pozitivnim primjerom krupnog poduzetništva. Ispunjavajući uglavnom sve varijable koncepta "modernizacijskog potencijala” čini se da je Agrokorov "modernizacijski potencijal” neupitan i vrlo visok. Ipak analiza stavova konkurentskih tvrtki implicira da jedna od varijabli ovog koncepta i to ona "društvene obzirnosti poduzeća” nije u potpunosti ispunjena. Pitanje je dakle kako Agrokorov modernizacijski potencijal utječe na modernizacijski potencijal ostalih konkurentskih tvrtki tj. smanjuje li ga otežavajući tržišno natjecanje. Zato je obrađen problem nelikvidnosti, kao i problem akcija protiv konkurentskih kompanija.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Agrokor: betweeen political capitalism and economic liberalism.
Uncontrolled Keywords: Agrokor, politički kapitalizam, ekonomski nacionalizam, ekonomski liberalizam (Agrokor, political capitalism, economic nationalism, economic liberalism)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 02 Oct 2015 13:00
Last Modified: 02 Oct 2015 13:00
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/345

Actions (login required)

View Item View Item