Znanstvena prepoznatljivost članova uredništava hrvatskih društveno-humanističkih časopisa

Jokić, Maja and Sirotić, Grozdana (2015) Znanstvena prepoznatljivost članova uredništava hrvatskih društveno-humanističkih časopisa. Medijska istraživanja, 21 (1). pp. 5-35. ISSN 1330-6928 (Print), 1846-6605 (Online)

[img]
Preview
Text
MI 2015_1 Jokić, Sirotić.pdf

Download (468Kb) | Preview
Official URL: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clan...

Abstract

Časopis kao komunikacijski medij u znanstvenoj i akademskoj zajednici i u društvenim i u humanističkim znanostima ima vrlo izraženu ulogu. Profil ča¬sopisa relevantan je pokazatelj stanja u određenoj znanstvenoj disciplini a njegovu kvalitetu osim urednika određuje i uredništvo. Cilj ovog istraživanja bio je na uzorku hrvatskih društveno-humanističkih časopisa (N=152) istražiti sastav uredništava s obzirom na udio domaćih i stranih članova, njihovu produktivnost i h-index mjerene prema podacima iz baze Scopus, te doprinos članova uredništava objavljivanjem u matičnom časopisu. Uzorak je podijeljen na skup časopisa indeksiranih u bazi Scopus (N=50) i onih koji nisu indeksirani, Non-Scopus (N=102). Podjela časopisa napravljena je na temelju pret¬postavke da su časopisi indeksirani u bazi Scopus zadovoljili određene kriterije kvalitete te da su njihovi sadržaji potencijalno dostupni relevantnoj svjetskoj znanstvenoj zajednici, što je osnovna funkcija časopisa. Istraživanje je pokazalo značajne razlike između skupa Scopus i Non-Scopus časopisa prema svim bibliometrijskim pokazateljima. Scopus časopisi su imali prosječno veći broj članova uredništva, veći udio stranih članova uredništava i hrvatske dijaspore, najveći broj stranih članova uredništva bio je iz velikih zemalja (USA, Njemačke, Velike Britanije i Nizozemske) a potom iz zemalja bivše Jugoslavije i zemalja regije (Italije, Austrije i Mađarske. Za Non-Scopus časopise karakteristična je podjednaka zastupljenost članova iz sve tri skupine zemalja. Znanstvena produktivnost članova uredništava Scopus časopisa bila je s medijanom 2 rada, dok je za Non-Scopus medijan bio 0 radova. Vrijednost h-indeksa za članove uredništva oba skupa časopisa bila je s medijanom 0. Obrazloženje dobivenih rezultata nalazi se u činjenici da 51, 2% članova uredništava Scopus časopisa nije imalo niti jedan rad citiran u bazi Scopus, dok je ta vrijednost na Non-Scopus časopise bila 71%. Doprinos članova uredništava matičnim časo¬pisima objavljivanjem barem jednog rada, za Scopus časopise bio je 34, 1%, a za Non-Scopus časopise 52, 4%. Iako se vrijednosti bibliometrijskih pokazatelja razlikuju, prosječna znanstvena prepoznatljivost članova uredništava hrvatskih časopisa nije na zavidnoj razini.

Item Type: Article
Additional Information: Title in English: The scientific recognition of members of editorial boards of Croatian scholarly journals in social sciences and humanities.
Uncontrolled Keywords: Znanstveni časopisi, sastav uredništva, međunarodni sastav uredništva, društvene i humanističke znanosti, Hrvatska (scholarly journals, editorial board members, international editorial board members, social sciences, humanities, Croatia)
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Z665 Library Science. Information Science
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 15 Oct 2015 13:25
Last Modified: 08 Feb 2016 10:03
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/375

Actions (login required)

View Item View Item