Kvaliteta života u novostambenim naseljima i lokacijama u zagrebačkoj mreži naselja = The quality of living in new housing estates in the settlement network of Zagreb

Svirčić Gotovac, Anđelina and Zlatar, Jelena, eds. (2015) Kvaliteta života u novostambenim naseljima i lokacijama u zagrebačkoj mreži naselja = The quality of living in new housing estates in the settlement network of Zagreb. Institut za društvena istraživanja, Zagreb. ISBN 978-953-6218-67-7

[img]
Preview
Text
Kvaliteta života u novostambenim naseljima i lokacijama u zagrebačkoj mreži naselja.pdf

Download (10Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/pose...

Abstract

Knjiga pod nazivom Kvaliteta života u novostambenim naseljima i lokacijama u zagrebačkoj mreži naselja (The Quality of Living in New Housing Estates in the Settlement Network of Zagreb) nastala je kao rezultat istoimenog projekta financiranog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (2013.-2015.), te u sklopu tzv. programskih sredstava na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ). Istoimeno terensko i anketno istraživanja provedeno je u proljeće 2014. godine i za osnovni cilj imalo je nastavak dugogodišnjih istraživanja (od 1970-ih godina) o kvaliteti života koje je IDIZ provodio u grupi za sociologiju sela, grada i prostora. Također je pristup provedenog istraživanja bio osim, nastavka i komparacije, prilagoditi i modificirati najvažnije elemente kvalitete života novom tranzicijskom kontekstu u kojem se Hrvatska nalazi već više od dva desetljeća i u kojem je doživjela značajne promjene na svim poljima života. Segment kvalitete života i stanovanja je zbog prijelaza na tržišnu ekonomiju i privatno vlasništvo doživio velike promjene posebno u domeni socijalnog stanovanja, javnog vlasništva i javne infrastrukture koji su evidentno postali najugroženiji. U prilog tome govore i rezultati istraživanja predstavljeni u nastavku knjige. Stoga je bilo potrebno istražiti upravo trenutne uvjete života stanovnika u novim i novoizgrađenim (od 1990-ih godina) stanovima i naseljima te također istaknuti njihove prednosti i nedostatke.

Item Type: Book
Additional Information: Language: English, Croatian. - Chapter authors: Anđelina Svirčić Gotovac, Jelena Zlatar, Branimir Krištofić.
Uncontrolled Keywords: Kvaliteta života, novostambena naselja, zagrebačka mreža naselja, Zagreb (quality of living, new housing estates, settlement network of Zagreb, Zagreb)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 15 Oct 2015 13:26
Last Modified: 11 Apr 2017 11:01
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/382

Actions (login required)

View Item View Item