Filozofija i život: filozofijske i metodologijske rasprave

Skledar, Nikola (2007) Filozofija i život: filozofijske i metodologijske rasprave. Biblioteka Filozofska istraživanja (133). Hrvatsko filozofsko društvo, Zagreb. ISBN 978-953-164-107-2

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Knjiga nastoji pokazati neraskidivu uzajamnu povezanost istinske filozofije i filozofiranja s upitnim i prijepornim čovjekovim individualnim, društveno – povijesnim i socio – kulturnim životom, te svezu i osnovanost znanosti u filozofiji. U prvom dijelu knjige pod naslovom Filozofija i suvremeni život tematizirana su temeljna filozofijska pitanja o bitku i smislu a napose problemi suvremenoga povijesnog trenutka: demokratizacija, globalizacija, dominacija i sl. U drugom dijelu, O vječnome životu, obrađene su neke, ovim naslovom obuhvaćene, relevantne teme. To je aktualan problem odnosa filozofije, religije (teologije) i znanosti kao posebnih oblika duha i kulture, koji se, svaki na svoj način, odnosi prema pitanjima čovjekova ovostrana i onostrana života. U trećem dijelu knjige, pod naslovom Filozofijske osnove znanosti, elaborirana je teorijsko-metodologijska neraskidiva povezanost i utemeljenost znanosti u filozofiji, ali i posebnost znanosti u tri međusobno povezana tekst koji to nastoje izvesti i pokazati. I na kraju, u četvrtom dijelu Iz opusa naših filozofa, prikazani su isječci, tj. samo neki važni problemi i pojedina djela iz značajnijih opusa naših poznatih filozofa, kulturnih profesora starije generacije Vanje Sutlića i Esada Ćimića, te sada već afirmiranoga filozofa, estetičara srednje generacije Mladena Labusa.

Item Type: Book
Additional Information: Title in English: Philosophy and life: philosophical and methodological discussions.
Uncontrolled Keywords: Filozofija, suvremeni život, vječni život, filozofijske osnove znanosti (philosophy, contemporary life, eternal life, philosophical basis of science)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > B Philosophy (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 30 Dec 2015 12:05
Last Modified: 30 Dec 2015 12:05
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/457

Actions (login required)

View Item View Item