Rodno/spolno obilježavanje prostora i vremena u Hrvatskoj

Kodrnja, Jasenka, ed. (2006) Rodno/spolno obilježavanje prostora i vremena u Hrvatskoj. Biblioteka Znanost i društvo (20). Institut za društvena istraživanja, Zagreb. ISBN 953-6218-29-1

[img]
Preview
Text
Rodno_spolno obilježavanje prostora i vremena u Hrvatskoj.pdf - Accepted Version

Download (7Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/

Abstract

U knjizi se polazi od pretpostavke da su prostor i vrijeme ljudske konstrukcije koje nisu rodno neutralne. U tim konstrukcijama rodovi nisu jednako sudjelovali (od patrijarhalne mitologije i boga vremena Krona, kršćanskog boga oca, do tzv. velikana povijesti koji su stvarali linearno vrijeme i javni prostor) primaran je bio muški rod/spol. Privilegija konstrukcije (kreativnosti, autorstva) za jedan rod bila je istovremeno zabrana za drugi. Također, pošli smo od pretpostavki da će se konstruktori prostora i vremena u svoju konstrukciju upisivati i time simbolički iskazati svoju moć. Rezultati istraživanja potvrdili su naše pretpostavke. Operacionalizacija javnog prostora izvršena je odabirom i obradom uzorka naziva trgova i ulica Republike Hrvatske. Rodna/spolna asimetrija je evidentna. Od ukupnog broja upisanih naziva ulica i trgova osobnim imenima samo se 5% odnosi na žene. Slično je i s upisivanjem u linearno vrijeme koje je bilo analizirano na osnovi osobnih imena upisanih u Hrvatski opći leksikon. Samo 7% upisanih osoba su žene. Zaključak je da simbolika javnog prostora i linearnog vremena iskazuje rodne/spolne značajke: hijerarhiju i asimetrično vrednovanje rodova/spolova. Analizirani simboli su indikatori rodne moći.

Item Type: Book
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Gender/sex determination of space and time in the Republic of Croatia. - Chapter authors: Jasenka Kodrnja, Gordana Bosanac, Sanja Kajinić, Mirjana Adamović, Ivana Radić, Mirna Cvitan Černelić, Ljiljana Kolešnik, Željka Vukajlović, Naila Ceribašić, Lada Čale Feldman, Maja Đurinović, Ljiljana Gvozdenović, Diana Nenadić.
Uncontrolled Keywords: Rod (ženski, Drugi), reprezentativna kultura i umjetnost, simboli, prostor, vrijeme (gender (female, Other), representative culture and art, symbols, space, time)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 09 Dec 2016 12:28
Last Modified: 05 Sep 2022 10:17
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/484

Actions (login required)

View Item View Item