Rodna/spolna hijerarhija javnog prostora ili žene u nazivima ulica i trgova u Republici Hrvatskoj

Kodrnja, Jasenka (2006) Rodna/spolna hijerarhija javnog prostora ili žene u nazivima ulica i trgova u Republici Hrvatskoj. In: Rodno/spolno obilježavanje prostora i vremena u Hrvatskoj. Biblioteka Znanost i društvo (20). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 81-106. ISBN 953-6218-29-1

[img]
Preview
Text
Rodno_spolno obilježavanje prostora i vremena u Hrvatskoj.pdf - Accepted Version

Download (7Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

U teorijskom dijelu članka riječ je o rodnoj/spolnoj konstrukciji javnog prostora i o specifičnostima ženskog prostora. Tekst koji slijedi pokazuje rezultate istraživanja simbole upisane u nazive ulica i trgova prema rodu/spolu, tipu simbola, županiji i vrsti naselja. Osnovni rezultati pokazuju da se u nazive upisuju prije svega toponimi, a kada je riječ o osobnim imenima odnos muškog i ženskog roda/spola je 95% naprama 5%.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: A gender/sex hierarchy of public space or women within the names of streets and markets in the Republic of Croatia.
Uncontrolled Keywords: Rod/spol, javni prostor, žene, ulice, trgovi, Hrvatska (gender/sex, public space, women, streets, markets, Croatia)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 09 Dec 2016 12:36
Last Modified: 09 Dec 2016 13:07
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/488

Actions (login required)

View Item View Item