Položaj žena u području kulture: simbolička moć i kulturna politika

Adamović, Mirjana (2006) Položaj žena u području kulture: simbolička moć i kulturna politika. In: "Žene i politika: Deset godina poslije": dokumentacija = "Women and politics: Ten years after": documentation = "Frau und Politik: Zehn Jahre spaeter": Dokumentation: seminar: Dubrovnik, 18. - 20. 05. 2007. Ženska infoteka, Zagreb, pp. 169-185. ISBN 978-953-6860-32-6

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Rad povezuje položaj žena u prošlosti i sadašnjosti preko područja kulture i to na dva načina: 1. preko analize upisa žena u Hrvatski opći leksikon, dakle analizom prisutnosti žena u povijesti i 2. analizom zaposlenosti i analizom upravljačkih položaja žena u području pojedinih kulturnih djelatnosti u Republici Hrvatskoj. U zaključku se navodi kako je udio mitoloških osoba uspoređen s upisom stvarnih osoba u Hrvatskom općem leksikonu u skladu sa prevladavajućim patrijarhalnim vrijednostima. Reprezentativna kultura kojoj pripada Leksikon podržava vrijednosti tradicionalnoga društva pa prema tome niti Leksikon nije "rodno neutralan". Danas su kultura i kulturne industrije jedno od područja u kojem postoji potencijal za razvoj ženskog stvaralaštva i to ne samo zbog činjenice što je u tim djelatnostima zaposleno podosta žena već i zbog toga što se time otvara prostor za razvoj i ulaganje u ženski kapital kao što je to i jedno od područja na kojem bi implementacija rodne politike mogla biti poprilično jednostavna.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Article is also published in English (pp. 366-382) and German (pp. 581-596). - Title in English: Status of women in the field of culture: symbolic power and cultural policy. - Title in German: Position der Frauen in Kultur: symbolische Macht und Kulturpolitik.
Uncontrolled Keywords: Kultura, žene, kulturna politika (culture, women, cultural policy)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 09 Dec 2016 12:29
Last Modified: 09 Dec 2016 13:14
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/491

Actions (login required)

View Item View Item