Znanost u očima javnosti i znanstvenika

Prpić, Katarina (2005) Znanost u očima javnosti i znanstvenika. In: Elite znanja u društvu (ne)znanja. Biblioteka Znanost i društvo (13). Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, pp. 233-289. ISBN 953-6218-22-4

[img]
Preview
Text
2005 Prpić.pdf

Download (17Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Sukladno dugoročnoj opredijeljenosti za složenije sociološke pristupe u istraživanjima znanosti, bilo je izabrano i polazište prve studije percepcija znanosti u hrvatskoj javnosti i znanstvenoj zajednici. Stoga je odnos prema znanosti promatran kroz viđenja društvenih učinaka znanosti (i tehnologije) kao i gledišta o spoznajnoj prirodi znanosti. Radi mogućih međunarodnih usporedbi u ovom su ispitivanju korištene čestice iz NSF-ovih i britansko-bugarske studije (javnih) percepcija znanosti - ukupno deset iskaza na četverostupanjskim skalama. Ova je baterija primijenjena na reprezentativnom uzorku odraslog hrvatskog stanovništva i na slučajnom uzorku znanstvenika i istraživača - 2 160 i 883 ispitanika koji su odgovorili na sva pitanja. Najsažetije izraženi, nalazi prvog istraživanja javne i znanstveničke slike znanosti u Hrvatskoj upućuju na dva zaključka: Prvo. Gledišta hrvatske javnosti o znanosti spajaju povjerenje u neograničene kognitivne mogućnosti, racionalnost i objektivnost znanosti sa spoznajnom skepsom, isprepliću povjerenje u znanstveno-tehnološki napredak, oslobođenje znanosti od društvene odgovornosti i tradicionalno nepovjerenje prema utjecaju znanosti na dosadašnji način života i (vjerske) vrednote. Jednodimezionalna latentna struktura javnih percepcija koje tvore jedan jedini faktor visokokoreliran sa svakim pojedinačnim gledištem, dodatno potvrđuje takvu interpretaciju slike znanosti. Sociopovijesni korijeni tog znanstveno-tehnološkog optimizma mogu se pripisati oblikovanju proznanstvenih javnih stavova u bivšim socijalističkim zemljama, a javna sumnja u spoznajne i društvene blagodati znanosti zacijelo se temelji na tradicionalnim vrednotama koje prevladavaju u hrvatskome sociokulturnom kontekstu. Drugo. Znanstveničke percepcije znanosti također su svojevrsna mješavina epistemološkog realizma i optimizma sa skeptičnijim odnosom prema spoznajnim mogućnostima znanosti. I njihova gledišta spajaju znanstveno-tehnološki optimizam s relativno izraženom nesklonošću promjenama načina života što ih nosi razvoj i primjena znanosti kao i s donekle ambivalentnim odnosom prema društvenoj odgovornosti znanosti. Unatoč sličnostima, javna i znanstvenička slika znanosti značajno su, dapače, bitno različite. Hrvatski znanstvenici manifestiraju suzdržaniji kognitivni optimizam od javnosti, što implicira i (samo)kritičniji odnos prema vlastitoj profesiji, pokazuju također bitno manji stupanj tradicionalizma u odnosu prema znanosti, a puno joj rjeđe pripisuju i političku neutralnost.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Science in the eyes of the public and scientists.
Uncontrolled Keywords: Javne percepcije znanosti, znanstveničke percepcije znanosti, socijalna diferencijacija javnih percepcija znanosti, razlike u zanstveničkim percepcijama znanosti (public perceptions of science, scientists' perceptions of science, social differentiation of public perceptions of science, differences in scientists' perceptions of science)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 03 Jan 2017 11:37
Last Modified: 19 Apr 2018 09:35
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/614

Actions (login required)

View Item View Item