Napuštanje znanstvenog poziva i/ili znanstvene karijere u Hrvatskoj

Golub, Branka (2005) Napuštanje znanstvenog poziva i/ili znanstvene karijere u Hrvatskoj. In: Elite znanja u društvu (ne)znanja. Biblioteka Znanost i društvo (13). Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, pp. 185-229. ISBN 953-6218-22-4

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Kontekstualni okvir teme koja nas je u nastavku eksplikacije tranzicijskih promjena hrvatskoga znanstvenoistraživačkog tijela posebno zanimala bio je fenomen odljeva mozgova koji širim obuhvatom stručnjaka i visokoobrazovanih pojedinaca podrazumijeva i znanstvenike koji namjeravaju otići ili su već napustili postojeću profesionalnu poziciju unutar sustava znanosti. Takav odlazak u praksi pokazuje dva oblika koji se sociološki ekspliciraju kao vanjska emigracija ili odlazak znanstvenika u inozemstvo (brain drain) i kao unutarnja profesionalna migracija ili napuštanje znanosti i odlazak u druge djelatnosti unutar zemlje (brain waste). Fokusiranje problematike znanstveničkog odljeva na određeno vrijeme i prostor, što je u našem slučaju značilo konkretno na tranzicijsku Hrvatsku između 1990. i 2004. godine, temeljilo se je na rezultatima posebnih istraživanja aktera znanstveno-tehnološkog razvitka koja se sustavno već godinama provode u sklopu redovite znanstvenoistraživačke djelatnosti u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. U nedostatku statističkih podataka i evidencije o odljevu ova istraživanja nisu nikada imala ambiciju nadomjestiti dugogodišnji deficit institucionalnog praćenja te utvrđivati veličinu i kvantificirati ovu pojavu, već su sukladno konceptualno-problemskim okvirima primjerenih socioloških obrazaca pokušavala znanstvenički odljev zahvatiti u cjelini socio-profesionalnog realiteta prema njegovim socijalnim korijenima i profesionalnim izvorištima te ga empirijski pratiti od faze njegove pobuđenosti i realizacije do (eventualne) namjere povratka. Potencijalni odljev iz znanosti kao obrazac karijerne demisije i potencijalni odljev iz zemlje kao demisija ali i moguća nada u uspješniji nastavak znanstvene karijere u drugačijim uvjetima praćeni su u tranzicijskom periodu između 1990. i 2004. godine preko socio-demografskih i socijalizacijskih odrednica te preko radno-profesionalnog i obiteljsko-materijalnog konteksta. Analizirani su, nadalje, razlozi na kojima se je temeljila veća ili manja spremnost hrvatskih znanstvenika napuštanju zemlje te dosadašnje inozemno iskustvo u sklopu kojega su navedeni povodi dužem izbivanju iz Hrvatske te razlozi povratku u domovinu.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Leaving the scientific career and/or Croatia.
Uncontrolled Keywords: Odljev iz zemlje, odljev iz znanosti, socijalni i profesionalni činioci znanstveničkog odljeva (brain drain, brain waste, social and professional factors of scientists' brain drain and brain waste)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 03 Jan 2017 13:11
Last Modified: 03 Jan 2017 13:11
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/619

Actions (login required)

View Item View Item