Inovacije u "društvu znanja"

Krištofić, Branimir (2005) Inovacije u "društvu znanja". In: Elite znanja u društvu (ne)znanja. Biblioteka Znanost i društvo (13). Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, pp. 93-120. ISBN 953-6218-22-4

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Dominantni pristupi razumijevanja inovacija u ''društvu znanja'' polaze od promijenjenog odnosa znanosti i tehnologije gdje znanje postaje najvažniji faktor proizvodnje i strateški resurs na kojem se temelje rast i razvoj. ''Post-industrijsko društvo'' ili ''društvo znanja'' je ono koje je sposobno inovirati, sposobno mogućnosti znanja pretvoriti u nove proizvode. Empirijska istraživanja pomoću raznih indikatora (ulaganja u istraživanje i razvoj, broj istraživača, obrazovanost radne snage, broj inovativnih poduzeća u nekoj zemlji, … ) analiziraju širenje ''društva znanja'' i pozicije koje pojedine zemlje zauzimaju na putu ka ''društvu znanja''. U ovom radu se procesi inoviranja analiziraju na uzorku 119 velikih poduzeća. Po raznim varijablama uspoređuju se poduzeća u Hrvatskoj, a ne privreda Hrvatske s drugim zemljama. Rezultati pokazuju relativno visok postotak inovativnih poduzeća, no i mali udio inovacija u dobiti poduzeća. Štoviše, u nekim privrednim granama inovativna poduzeća ostvaruju manji udjel dobiti u ukupnom prihodu od poduzeća koja na tržište nisu uvela nove proizvode. Također se pokazalo da ulaganja u istraživanje i razvoj ne pokazuju statistički značajne razlike s obzirom na dobit poduzeća. Najzanimljiviji je nalaz da poduzeća u kojima udjela u vlasništvu ima strani kapital inoviraju manje i manje ulažu u istraživanja, no ostvaruju veću dobit. Faktorska analiza daje dva tipa ponašanja poduzeća. Prvi tip, nazvan ''logika društva znanja'', određuju ulaganja u istraživanje i razvoj i dobit od inovacija, a negativno je povezan sa stranim kapitalom i vrlo malim koeficijentima udjela visokoobrazovane radne snage i udjela dobiti u ukupnom prihodu poduzeća. Drugi tip, nazvan ''logika kapitala'', određuju varijable s kojima prvi nije povezan, dakle, strani kapital, obrazovanje i ukupna dobit. Taj tip ne ulaže u razvoj i ne prihoduje od inoviranja. Tako se pokazuje da se strani kapital vodi logikom profita i tržišta. Umjesto da ulaže u istraživanje i razvoj strani kapital ulaže u (visokoobrazovanu) radni snagu i ostvaruje profite veće od ''domaćih'' poduzeća koja se ravnaju ''logikom društva znanja''. To pak dovodi u pitanje osnovnu postavku teorija ''društva znanja'' - zamjenu rada znanjem u proizvodnji viška vrijednosti.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Innovations in the "knowledge society".
Uncontrolled Keywords: Inovacije, znanje, ekonomija, tranzicija, društvo znanja, post-industrijsko društvo (innovations, knowledge, economy, transition, knowledge society, post-industrial society)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 03 Jan 2017 13:15
Last Modified: 03 Jan 2017 13:15
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/620

Actions (login required)

View Item View Item