Poimanje uloge obrazovanja i obrazovnih institucija u osobnom i društvenom napretku

Bouillet, Dejana (2005) Poimanje uloge obrazovanja i obrazovnih institucija u osobnom i društvenom napretku. Zbornik Učiteljske akademije u Zagrebu, 7 (2). pp. 195-213. ISSN 1332-0513

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.ufzg.unizg.hr/

Abstract

Rad je usmjeren analizi različitih aspekata poimanja obrazovanja u ukupnom društvenom kontekstu, s ciljem spoznavanja načina na koji mlade i odrasle osobe percipiraju potencijale ovoga segmenta društvenog i osobnog razvoja. Analiza se temelji na dijelu rezultata istraživanja »Mladi i europski integracijski procesi« Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, a provedena je na reprezentativnom uzorku od 672 mladih i 287 odraslih ispitanika (N=959). Pokazalo se da je poimanje uloge obrazovanja i obrazovanosti u postizanju cijenjenog društvenog statusa odgovarajuća, a uočeno je podcjenjivanje uloge obrazovnih institucija u procesima društvenih promjena i veće demokratičnosti društvenog okružja. U tom kontekstu, mlade osobe obrazovanju i obrazovnim institucijama u procesima osobnog i društvenog napretka pridaju značajniju ulogu kada se radi o interesu za obrazovanje, o emocionalnom odnosu spram načina školovanja i upisa u srednje, više i visoke škole i o pozicioniranju obrazovanja i obrazovnog sustava na ljestvici društvenih problema i problema mladih. S druge strane, odrasle su osobe svjesnije uloge obrazovnih institucija u odgoju i obrazovanju za aktivno građanstvo i ljudska prava. Posredno, rezultati provedene analize upućuju na potrebu značajnijih promjena u odgojno-obrazovnom sustavu, koje bi u većoj mjeri pridonijele razvoju društva, odgoju i obrazovanju za ljudska prava i aktivno građanstvo.

Item Type: Article
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: The understanding of role of education and educational institution in personal and social progress.
Uncontrolled Keywords: Aktivno građanstvo, ljudska prava, obrazovanje, razvoj (active citizenship, human rights, education, development)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 11 Jan 2017 12:52
Last Modified: 11 Jan 2017 15:08
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/657

Actions (login required)

View Item View Item