Necrkvena religioznost: teorijska polazišta za istraživanje

Marinović Bobinac, Ankica (2003) Necrkvena religioznost: teorijska polazišta za istraživanje. Glasje, 7 (13-14). pp. 24-41. ISSN 1330-3201

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

U kontekstu suvremenih zbivanja na religijskoj pozornici i imperativa multidimenzionalnosti i multidisciplinarnosti u pristupu suvremenim religijskim fenomenima, u radu se razmatraju pojmovi necrkvene i izvancrkvene religioznosti u odnosu na crkvenu religioznost. Razmatra se osobna religioznost kao supstrat necrkvene i izvancrkvene religioznosti. Necrkvena i izvancrkvena religioznost su raznolike, slojevite i višeznačne pojave i teško je govoriti o njihovim uopćenim osobinama. Osim osobite važnosti religijskog iskustva i dominacije network tipa religijske organizacije, navode se još neke najopćije zajedničke osobine necrkvene religioznosti. U radu se razmatraju i neka teorijska polazišta za istraživanje necrkvene religioznosti, od crkva-sekta teorije preko teorije religijskih pokreta, do funkcionalističkih teorija apsolutne i relativne deprivacije. Osim spomenutih teorija koje pokušavaju objasniti religijske pokrete i organizacije koji imaju nedvosmisleno izvancrkveni status, ali se još uvijek radi o određenom stupnju organizacije grupe, postoje i teorije koje govore o potpuno osobnoj, privatnoj i društveno nevidljivoj religiji, kao što su teorije nevidljive, implicitne i difuzne religije. Razmotren je i fenomenologijski vidik kao jedan od relevantnih pristupa u istraživanju suvremene religioznosti koji u centar stavlja iskustveni pristup religijskom fenomenu.

Item Type: Article
Additional Information: Language: Croatian. – Title in English: Non-church religiosity: theoretical standpoints for research.
Uncontrolled Keywords: Necrkvena religioznost, crkvena religioznost, crkva-sekta teorija, teorija religijskih pokreta, fenomenologijski pristup, teorije deprivacije (non-church religiosity, church religiosity, church-sect theory, religious movements theory, phenomenological approach, deprivation theories)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 23 Jan 2017 11:13
Last Modified: 23 Jan 2017 11:13
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/740

Actions (login required)

View Item View Item