Etičke dileme u istraživanjima posljedica rata na mentalno zdravlje djece

Keresteš, Gordana and Kuterovac Jagodić, Gordana and Vizek Vidović, Vlasta (2003) Etičke dileme u istraživanjima posljedica rata na mentalno zdravlje djece. Dijete i društvo, 5 (1). pp. 67-82. ISSN 1332-3210

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

U radu se analiziraju univerzalna etička načela u istraživanjima s djecom na primjerima istraživanja provedenih tijekom rata u Hrvatskoj. Etička načela razmatraju se s aspekta djeteta, roditelja, institucija koje skrbe o djeci i samih istraživača. Problematiziraju se moguće negativne i pozitivne posljedice sudjelovanja djece u znanstvenim istraživanjima. Raspravlja se o ulozi Konvencije o pravima djeteta kao temeljnom izvoru smjernica za donošenje odluka u etičkim dilemama. Pritom je istaknuta nužnost preciznijeg određenja pojma najboljeg interesa djeteta. U radu se ukazuje i na problem neusklađenosti roditeljske odgovornosti za dobrobit djeteta i nekih djetetovih osobnih prava (sloboda mišljenja i izražavanja, privatnost) i daju prijedlozi mogućih rješenja. Predložena su i neka metodološka unapređenja u istraživanjima posljedica rata na djecu s ciljem veće zaštite dječjih prava i interesa.

Item Type: Article
Additional Information: Language: Croatian. – Title in English: Ethical dilemmas related to research projects into the consequences of war on the mental health of children.
Uncontrolled Keywords: Djeca, posljedice rata, etička načela, prava djeteta, Konvencija o pravima djeteta (children, consequences of the war, ethical principles, children's rights, the Convention on Children's Rights)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 25 Jan 2017 13:27
Last Modified: 25 Jan 2017 13:27
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/746

Actions (login required)

View Item View Item