Antropološko istraživanje prehrambenih navika i biometrijska procjena prehrambenog statusa adolescenata

Škreblin, Lana (2003) Antropološko istraživanje prehrambenih navika i biometrijska procjena prehrambenog statusa adolescenata. Masters thesis, Prirodoslovno-matematički fakultet.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

U ovom radu proučavane su prehrambene navike i prehrambeni status uzorka adolescentne populacije otoka Hvara i grada Splita na temelju konzumacije prehrambenih namirnica i biometrijske procjene indeksa tjelesne mase. U okviru prehrambenog ponašanja, ispitane su i psihološke karakteristike koje su povezane s dijetalnim ponašanjem. Analiza je uključila i tjelesne aktivnosti ispitanika, kao što su svakodnevne sportske aktivnosti i gledanje televizije. Biometrijskom analizom utvrđeno je da su ispitanici najvećim dijelom normalnog indeksa tjelesne mase te da se prema osnovnim demografskim karakteristikama ispitanika može utvrditi odstupanje od referentnih vrijednosti. Prema toj analizi, adolescenti sa statusom doseljenika u mjestu stanovanja, najviše odstupaju od referentnih vrijednosti u oba spola. Analiza prehrambenih navika pokazala je da su prehrambene navike adolescenata u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te da njihova prehrana uglavnom ima karakteristike mediteranske prehrane. Razlike u odnosu na prehrambene smjernice vidljive su kroz povećanu konzumaciju slatke hrane. Analiza prema osnovnim demografskim karakteristikama, utvrdila je razlike u prehrambenim navikama prema spolu, mjestu stanovanja i socioekonomskom statusu obitelji. Utvrđeno je da višesatno gledanje televizije utječe na povećani unos masti i šećera. Analiza dijetalnog ponašanja pokazala je da se takvo ponašanje može povezati s određenim psihološkim karakteristikama ispitanika. Adolescenti, koji prakticiraju dijetalno ponašanje, istodobno pokazuju nižu razinu samopoštovanja kao i ukupnog zadovoljstva životom i izgledom vlastitog tijela. Prema analizi psiholoških karakteristika, ispitanici se najviše razlikuju prema spolu u stupnju psihološkog stresa i zadovoljstva izgledom vlastitog tijela. Istraživanjem je utvrđeno da na prehrambene navike i prehrambeno ponašanje utječu različiti čimbenici iz okoliša te određene psihološke i tjelesne karakteristike ispitanika.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Language: Croatian. – Title in English: Anthropological investigation of dietary habits and biometrical assessment of nutritional status of adolescents.
Uncontrolled Keywords: Antropologija, dijetalno ponašanje, indeks tjelesne mase, prehrambene navike (anthropology, body mass index (BMI), dietary habits, dieting behavior)
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > GN Anthropology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 30 Jan 2017 12:35
Last Modified: 30 Jan 2017 12:35
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/754

Actions (login required)

View Item View Item