Neke dimenzije slobodnog vremena mladih

Ilišin, Vlasta (2017) Neke dimenzije slobodnog vremena mladih. In: Generacija osujećenih: mladi u Hrvatskoj na početku 21. stoljeća. Biblioteka Znanost i društvo (40). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 293-317. ISBN 978-953-6218-76-9

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Slobodno vrijeme je jedan od onih društvenih fenomena koji je osobito važan upravo u relaciji spram mladih, a što proizlazi i iz značajki slobodnoga vremena i iz značajki mladih. Pritom je i mladima i slobodnom vremenu zajednička izrazita dinamika što ponajprije uključuje znatnu podložnost različitim utjecajima koji dolaze iz društvene okoline. u ovom smo se istraživanju koncentrirali na ispitivanje nekoliko dimenzija slobodnoga vremena mladih: dnevno raspoloživo slobodno vrijeme, aktivnosti u slobodnom vremenu, odlazak na godišnji odmor te razlozi putovanja u zemlji i inozemstvu. Cilj istraživanja je ustanoviti distribuciju, hijerarhiju i strukturiranost promatranih fenomena te promjene koje su u tom pogledu nastale u populaciji mladih unazad 10 do 15 godina. U tu se svrhu kompariraju odgovarajući nalazi iz istraživanja mladih provedenih 1999. i 2004. godine. Unutar uzorka mladih iz 2013. godine za utvrđivanje i analizu eventualnih razlika koristi se devet odabranih sociodemografskih, sociostrukturnih i sociokulturnih obilježja: dob, spol, socioprofesionalni status, stupanj obrazovanja ispitanika i njihovih očeva, rezidencijalni status, regionalna pripadnost, religijska samoidentifikacija i bračni status.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Some dimensions of youth leisure time. - Book editors: Vlasta Ilišin, Vedrana Spajić Vrkaš.
Uncontrolled Keywords: Mladi, slobodno vrijeme (youth, leisure time)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 19 Mar 2018 11:10
Last Modified: 19 Mar 2018 11:10
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/802

Actions (login required)

View Item View Item