Vrijednosti, (ne)zadovoljstvo životom i percepcija budućnosti mladih

Ilišin, Vlasta and Gvozdanović, Anja (2017) Vrijednosti, (ne)zadovoljstvo životom i percepcija budućnosti mladih. In: Generacija osujećenih: mladi u Hrvatskoj na početku 21. stoljeća. Biblioteka Znanost i društvo (40). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 347-377. ISBN 978-953-6218-76-9

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Rasprava o mladima i njihovim vrijednostima te percepciji budućnosti i životnom (ne)zadovoljstvu važna je za razumijevanje ukupnih značajki te populacije a posredno i društva u kojem živi. Potreba za odgovarajućim istraživačkim uvidima trajno je aktualna u društvima koja prolaze kroz dinamičnu transformaciju, posebice kada neke promjene nose krizni predznak. Vrijednosti su pritom fenomen koji pomaže u razumijevanju dominantnih društvenih kretanja, a kada su u žiži interesa mladi, to otvara prostor i za uvid u buduće društvene trendove. Pozornost rada se usmjerava na društvene faktore, odnosno na sociopovijesne uvjetovanosti i promjene koje se događaju na društvenom planu. U tom se kontekstu polazi od teorije modernizacije koja počiva na tezi da ekonomski razvoj rezultira dalekosežnim promjenama na socijalnom i kulturnom planu.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Values, life (dis)satisfaction and youth perception of future. - Book editors: Vlasta Ilišin, Vedrana Spajić Vrkaš.
Uncontrolled Keywords: Mladi, vrijednosti, budućnost (Youth, future, values)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 19 Mar 2018 11:16
Last Modified: 19 Mar 2018 11:16
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/803

Actions (login required)

View Item View Item