Mladi i politika: trendovi (dis)kontinuiteta

Ilišin, Vlasta (2017) Mladi i politika: trendovi (dis)kontinuiteta. In: Generacija osujećenih: mladi u Hrvatskoj na početku 21. stoljeća. Biblioteka Znanost i društvo (40). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 185-259. ISBN 978-953-6218-76-9

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

U skladu s elaboriranim polazištima o odnosu mladih prema politici opći cilj ovoga istraživanja je ustanoviti distribuciju, strukturiranost i promjene političkih vrijednosti, stavova i participacije mladih u Hrvatskoj. Pritom se polazi od dvije osnovne hipoteze: 1) politička kultura mladih i promjene koje su se u pogledu ispitivanih dimenzija dogodile tijekom promatranog razdoblja uvjetovane su zbivanjima na društvenom i političkom planu u Hrvatskoj i širem okruženju ; 2) političke vrijednosti, stavovi i participacija mladih variraju s obzirom na njihova socijalna obilježja. Uvid u dinamiku navedenih dimenzija političke kulture mladih zasniva se na njihovu longitudinalnom praćenju što omogućuje otkrivanje promjena koje su se u tom pogledu događale tijekom tranzicijskog i konsolidacijskog razdoblja u Hrvatskoj. U tu se svrhu uspoređuju podaci ovoga istraživanja te u nekim slučajevima istraživanja mladih iz 2012. godine.3 s podacima iz istraživanja provedenih 1999. i 2004. godine. Pretpostavljeni utjecaji socijalnih obilježja mladih na njihove političke vrijednosti, stavove i participaciju analiziraju se korištenjem osam socijalnih obilježja, a to su: spol, dob, rezidencijalni status, regionalna pripadnost, stupanj obrazovanja ispitanika i oca, religijska samoidentifikacija te stranačka preferencija mladih. Interpretiraju se one razlike i povezanosti (dobivene primjenom hi-kvadrat i t-testa te analizom varijance) koje su značajne na razini .000.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Young people and politics: the trends of (dis)continuity. - Book editors: Vlasta Ilišin, Vedrana Spajić Vrkaš.
Uncontrolled Keywords: Mladi, politika, politička kultura, participacija (youth, politics, political culture, participation)
Subjects: J Political Science > JA Political science (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 19 Mar 2018 11:21
Last Modified: 19 Mar 2018 11:21
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/804

Actions (login required)

View Item View Item