Sociološki aspekti mreže naselja u zagrebačkoj regiji

Svirčić Gotovac, Anđelina (2006) Sociološki aspekti mreže naselja u zagrebačkoj regiji. Masters thesis, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

[img]
Preview
Text
2006 Svirčić Gotovac MA.pdf

Download (2531Kb) | Preview

Abstract

Magistarski rad Sociološki aspekti mreže naselja u zagrebačkoj regiji tematski je vezan za projekt Grupe za selo, grad i prostor Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, pod naslovom Sociološki aspekti mreže naselja u kontekstu tranzicije, a u trajanju od 2002. do 2005. godine. Navedeni projekt odnosi se na sociološko istraživanje mreže naselja cijele Hrvatske, a magistarski rad na istraživanje jedne, ali najveće regije u sklopu čitave mreže, odnosno na istraživanje zagrebačke regije. Mreža naselja je sustav urbanih i ruralnih naselja koji zajedno čine prostornu i funkcionalnu cjelinu, u ovom slučaju zagrebačku funkcionalnu regiju. Zagrebačku regiju čini Grad Zagreb i Zagrebačka županija zajedno. Uvid u konkretno stanje u toj regiji dobilo se empirijskim istraživanjem provedenim u proljeće 2004. godine na uzorku od 555 ispitanika u 19 naselja iz zagrebačke regije uključujući i Grad Zagreb. Osnovna intencija ovog rada i predmet istraživanja bili su istražiti i ispitati opću sliku sadašnjeg stanja u zagrebačkoj regiji. To se postiglo sociološkim pristupom istraživanju kvalitete života stanovnika regije i opremljenosti kućanstava i naselja u njoj. Iz dobivenih rezultata istraživanja utvrdile su se primarna i sekundarna razina opremljenosti naselja i kućanstava. Kvalitetu života ispitivalo se kroz zadovljenje materijalnim ili osnovnim uvjetima života stanovnika koje čine sljedeći indikatori tzv. indikatori socijalnog blagostanja: stanovanje, obrazovanje, radni status, zanimanje, migracije i promet, te zadovoljstvo navedenim. Iz navedenih indikatora dobila se ukupna slika konkretnog stanja u regiji u egzistencijalnom i materijalnom smislu, odnosno dobio se uvid u stvarno stanje u pojedinim tipovima naselja. Sva naselja u regiji podijeljena su prema postojećem teritorijalnom i zakonskom ustroju na klasifikaciju koja je korištena samo za potrebe ovog rada. Klasifikacija obuhvaća: Grad Zagreb, gradove satelite ili gradska naselja, općinske centre, te seoska naselja.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Sociological aspects of the settlement network in the Zagreb region.
Uncontrolled Keywords: Zagrebačka regija, mreža naselja, metropolitanizacija, suburbanizacija, globalizacija, decentralizacija, policentrični tip mreže naselja, opremljenost kućanstava, opremljenost naselja, kvaliteta života (Zagreb region, settlement network, metropolitization, suburbanization, globalization, decentralization, polycentric type of settlement network, household equipment, settlement equipment, life quality)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 30 Apr 2020 09:23
Last Modified: 30 Apr 2020 09:30
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/887

Actions (login required)

View Item View Item