Nestala naselja u Republici Hrvatskoj: povijesno-demografsko-antropološke perspektive

Dugački, Vlatka and Peternel, Lana and Škiljan, Filip (2021) Nestala naselja u Republici Hrvatskoj: povijesno-demografsko-antropološke perspektive. Plejada, Zagreb. ISBN 978-953-7782-67-2

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: https://www.plejada-zg.hr/proizvod/1257/

Abstract

Monografija predstavlja znanstveno-popularno djelo kojemu je cilj predstaviti razmjere depopulacije u Hrvatskoj, odnosno rasprostranjenost napuštenih područja Hrvatske. Prema popisu iz 2001. godine u Hrvatskoj je bilo 105 napuštenih sela, a svega 10 godina kasnije taj se broj popeo na 150. Nestala naselja ne znače samo nestanak ljudi iz nekog prostora, već vrlo često i to da nestaju svi tragovi nekadašnje ljudske prisutnosti. Interdisciplinarnim pristupom autori su istražili fenomen nestajanja naselja. U prvom uvodnom dijelu antropološkim pristupom se čitatelju pokušala približiti „priča“ o nenaseljenim i praznim prostorima. Drugi dio predstavlja demografsko-povijesnu analizu depopulacije, dok je treći dio monografije svojevrsni katalog nestalih naselja u kojem se čitatelji upoznaju sa svih 150 nestalih sela. Uz svako selo nalaze se informacije o njegovu smještaju, broju stanovnika kroz povijest, kulturno-povijesnim spomenicima te prirodnim znamenitostima i slično. Iako za temu depopulacije u hrvatskoj javnosti postoji veliki interes, o napuštenim selima u Hrvatskoj vrlo se rijetko govori, a još manje piše. Stoga je ova knjiga dobrodošla znanstvenicima, istraživačima-amaterima, izletnicima i znatiželjnicima. Regionalnoj i lokalnoj samoupravi pomoći će u sagledavanju problema i poticanju na pojačanu aktivnost u zaštiti i revitalizaciji nenaseljenih područja.

Item Type: Book
Additional Information: Language: Croatian. - Second and third publisher: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (ISBN 978-953-6218-89-9), Institut za migracije i narodnosti (ISBN 978-953-6028-48-1).
Subjects: D History General and Old World > D History (General)
G Geography. Anthropology. Recreation > GN Anthropology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 21 Apr 2021 12:26
Last Modified: 10 May 2021 08:57
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/941

Actions (login required)

View Item View Item