Jehlička, Petr and Ančić, Branko and Daněk, Petr and Domazet, Mladen (2021) Beyond hardship and joy: framing home gardening on insights from the European semi-periphery. Geoforum, 126. pp. 150-158. ISSN 0016-7185
Full text not available from this repository. (Request a copy)Abstract
IN ENGLISH: European accounts of home gardening or food self-provisioning (FSP) typically frame these practices as primarily economically motivated and need related, and community gardening or urban agriculture as ethical sustainability strategies. Drawing on primary research on FSP in two East European countries, this paper combines analysis of socio-demographic and socio-economic characteristics of food self-provisioners with analysis of their motivations. There is strong evidence that while economic reasons are present FSP is primarily motivated, even in comparatively less affluent East European societies, by the desire to obtain fresh and healthy food and engage in a pleasurable activity. Based on our findings, we thus propose that a more appropriate framing for FSP in the European East and West alike is characterised by autonomy and community care. This would provide for a reengagement with the epistemology of sustainability-compliant behaviours and attitudes beyond the joy vs. limitations dichotomy. Given the performativity of social scientific research, rooting the framing on knowledge from East European societies, where FSP is widespread in all social groups, including the affluent middle class, is important for lending credence to alternative visions and practices that can enhance the sustainability of overdeveloped societies. --------------- IN CROATIAN: Europski izvještaji o držanju kućnih vrtova ili proizvodnji hrane za vlastite potrebe tipično smještaju ove prakse u one primarno motivirane ekonomskim čimbenicima i nastale temeljem potreba, dok se vrtlarstvo u zajednici i gradska poljoprivreda smatraju etičkim strategijama održivosti. Polazeći od primarnog istraživanja proizvodnje hrane za vlastite potrebe u dvjema istočnoeuropskim zemljama, u ovom se radu objedinjuje analiza sociodemografskih i socioekonomskih obilježja ljudi koji proizvode hranu za vlastite potrebe s analizom njihovih motivacija. Premda su prisutni ekonomski razlozi, postoje snažni dokazi da je proizvodnja hrane za vlastite potrebe prvenstveno motivirana željom za pribavljanjem svježe i zdrave hrane i bavljenjem ugodnom aktivnošću, čak i u usporedivo manje bogatim istočnoeuropskim društvima. Temeljem naših nalaza stoga zaključujemo da je, podjednako u Istočnoj i Zapadnoj Europi, proizvodnju hrane za vlastite potrebe prikladnije smjestiti u okvire obilježene autonomijom i brigom o zajednici. Navedeno bi omogućilo ponovno uključenje epistemologije ponašanja i stavova usklađenih s održivošću, što bi imalo širi doseg od dihotomije radost-ograničenja. Obzirom na izvedivost istraživanja u društvenim znanostima, utemeljenje objašnjenja na znanju iz istočnoeuropskih društava, gdje je proizvodnja hrane za vlastite potrebe raširena u svim društvenim grupama, uključujući i dobrostojeću srednju klasu, važno je za davanje vjerodostojnosti alternativnim viđenjima i praksama koje mogu povećati održivost pretjerano razvijenih društava.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Language: English. - Title in Croatian: S one strane nevolje i radosti: objašnjavanje kućnih vrtova na temelju uvida u europsku polu-periferiju. |
Uncontrolled Keywords: | Food self-provisioning, semi-periphery, Eastern Europe, politics of knowledge production, sustainability (proizvodnja hrane za vlastite potrebe, polu-periferija, Istočna Europa, politika proizvodnje znanja, održivost) |
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation > GE Environmental Sciences H Social Sciences > HM Sociology |
Depositing User: | Karolina |
Date Deposited: | 05 Sep 2021 12:50 |
Last Modified: | 05 Sep 2021 12:50 |
URI: | http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/957 |
Actions (login required)
View Item |