Percepcija, iskustvo i stavovi o rodnoj (ne)ravnopravnosti u obrazovanju

Baranović, Branislava and Jugović, Ivana (2011) Percepcija, iskustvo i stavovi o rodnoj (ne)ravnopravnosti u obrazovanju. In: Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj: istraživanje "Percepcija, iskustva i stavovi u rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj". Biblioteka Ona . Vlada RH, Ured za ravnopravnost spolova, Zagreb, pp. 143-164. ISBN 978-953-7574-15-4

[img]
Preview
Text
Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj.pdf

Download (1678Kb) | Preview
Official URL: http://www.ured-ravnopravnost.hr/site/images/pdf/d...

Abstract

Rad se temelji na rezultatima istraživanja provedenog 2009. godine na uzorku od ukupno 1363 sudionika/ca starijih od 15 godina. Ispituju se elementi percepcije i iskustva rodne diskriminacije tijekom školovanja, kao i stavovi prema rodnoj diskriminaciji u obrazovanju u Hrvatskoj. Rezultati pokazuju da različite društvene skupine imaju različite stavove o ravnopravnosti žena i muškaraca u obrazovanju. Žene, mlađi i obrazovaniji te ispitanici/ce iz urbanih sredina skloniji su egalitarnim stavovima od ostalih. Pritom se naglašava da žene, unatoč egalitarnijim stavovima od muškaraca, također u relativno znatnom broju i same podržavaju promicanje tradicionalne slike žene putem obrazovanja te stereotipne izbore škola i zanimanja.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Perception, experience and the attitudes toward gender (in)equality in education.
Uncontrolled Keywords: Rodna diskriminacija, obrazovanje, društvene skupine, Hrvatska (gender discrimination, education, social groups, Croatia)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 25 Feb 2015 13:08
Last Modified: 03 Mar 2015 12:36
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/131

Actions (login required)

View Item View Item