Rodna (ne)ravnopravnost i diskriminacija u obiteljskim odnosima

Jugović, Ivana and Kamenov, Željka (2011) Rodna (ne)ravnopravnost i diskriminacija u obiteljskim odnosima. In: Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj: istraživanje "Percepcija, iskustva i stavovi u rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj". Biblioteka Ona . Vlada RH, Ured za ravnopravnost spolova, Zagreb, pp. 28-37. ISBN 978-953-7574-15-4

[img]
Preview
Text
Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj.pdf

Download (1678Kb) | Preview
Official URL: http://www.ured-ravnopravnost.hr/site/images/pdf/d...

Abstract

Cilj ovog poglavlja je izložiti teorijske i empirijske spoznaje o rodnim pitanjima u obitelji kao što su socijalizacija djece u rodno tipizirana ponašanja u obitelji, podjela kućanskih poslova i brige o djeci između roditelja, sudjelovanje partnera/ica u donošenju odluka i upravljanju financijskim resursima obitelji, te zlostavljanje djece u obitelji. Raspon tema je vrlo širok kako bi se obuhvatili različiti aspekti nejednakog tretmana u obitelji s obzirom na rod, bilo da je riječ o stvarnim praksama u svakodnevnom životu ili o društvenim očekivanjima o različitim ulogama žena i muškaraca u obitelji. Ovaj se prikaz temelji na spoznajama iz empirijskih istraživanja koja su uglavnom provedena u stranim zemljama i nešto drugačijim kulturama (najčešće se radi o Sjedinjenim Američkim Državama i zapadnoeuropskim zemljama), a gdje god je to moguće navedeni su dostupni podaci iz domaćih istraživanja.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Gender (in)equality and discrimination in family relations.
Uncontrolled Keywords: Rodne uloge, socijalizacija, neravnopravan tretman, partnerski odnosi (gender roles, socialization, unequal treatment, partner/spousal relations)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 25 Feb 2015 13:08
Last Modified: 03 Mar 2015 12:37
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/133

Actions (login required)

View Item View Item