Studenti u reformiranom sustavu visokog obrazovanja

Gvozdanović, Anja (2014) Studenti u reformiranom sustavu visokog obrazovanja. In: Sociološki portret hrvatskih studenata. Biblioteka Znanost i društvo (36). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 97-131. ISBN 978-953-6218-61-5

[img]
Preview
Text
Sociološki portret hrvatskih studenata.pdf

Download (7Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

U ovom poglavlju nastoji se utvrditi i analizirati odnos studenata prema obrazovanju općenito te njihove ocjene iskustva studiranja imajući na umu kontekst bolonjskog procesa odnosno strukturalnih i vrijednosnih promjena koje su zahvatile područje visokog obrazovanja. Analiza započinje utvrđivanjem materijalnih aspekata studiranja koji se prema različitim istraživanjima pokazuju vrlo važnim preduvjetom za upis i završetak studija. S tim u vezi, prikazuju se stavovi o blokadi nastave čiji povod je vezan uz problematiku nejednakog pristupa visokom obrazovanju. Ispituju se i vrijednosti obrazovanja iz osobne perspektive te razlozi upisa studija. Iskustvo studiranja u bolonjskom sustavu istražilo se ocjenom elemenata studija od kojih je dodatno obrađena mobilnost, odnosno potencijalne prepreke ka ostvarenju iste. Analiza odabranih aspekata visokog obrazovanja jednim je dijelom smještena u europski kontekst pri čemu se imao u vidu snažan utjecaj suvremenih sociokulturnih i ekonomskih dimenzija na cjelokupno promišljanje uloge obrazovanja u odnosu na društvene i tržišne potrebe.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Students in reformed system of higher education.
Uncontrolled Keywords: Studenti, bolonjski proces, studiranje, sveučilište (university students, university, bologna process)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 05 Mar 2015 13:16
Last Modified: 05 Mar 2015 13:16
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/149

Actions (login required)

View Item View Item