Akteri društvenih promjena u prostoru (2007-2011)

Svirčić Gotovac, Anđelina (2012) Akteri društvenih promjena u prostoru (2007-2011). In: Akteri društvenih promjena u prostoru: transformacija prostora i kvalitete života u Hrvatskoj. Biblioteka Znanost i društvo (31). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 13-27. ISBN 978-953-6218-48-6

[img]
Preview
Text
Akteri društvenih promjena u prostoru.pdf

Download (6Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

U radu će se predstaviti neke od važnijih i zanimljivijih nalaza dobivenih u proteklim istraživačkim godinama u okviru projekta Akteri društvenih promjena u prostoru koji je vodila dr. sc. Dušica Seferagić u suradnji s grupom za sociologiju prostora Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (dr. sc. Alija Hodžić, mr. sc. Branimir Krištofić, dr. sc. Anđelina Svirčić Gotovac i dr. sc. Jelena Zlatar). Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. Istraživački dio rada na projektu provodio se putem terenskih istraživanja kvalitativnog tipa koncipiranih kao studije slučajeva. Istraživanja su provođena kroz godine 2007., 2008., i 2009. Urbani primjeri su Zagreb i Novi Vinodolski, a ruralni primjeri su Povlja na otoku Braču, odnosno Lovinac u Ličko-senjskoj županiji. Metode kvalitativnog tipa koje su korištene u studijama slučajeva su analiza diskursa, analiza sadržaja i intervjui (polustrukturiranog tipa). Osim njih prethodno je analizirana potrebna dokumentacija i sekundarna literatura. Postojeći društveni kontekst u kojem se Hrvatska danas nalazi, a on je prvenstveno tranzicijski i postosocijalistički, čini tematiku društvenih aktera posebno aktualnom. Novonastale društvene promjene utječu na načine djelovanja i ponašanja društvenih aktera, kako nekih novih tako i onih starih aktera. Iz toga slijedi da njihovu važnost i djelovanje ne možemo odvojiti od nastalog procesa restrukturiranja društva i društvenih odnosa, odnosno promjenu suvremenog društva danas. Ono je u korelaciji s globalizacijom i svim onim procesima koje iz globalizacije slijede, odnosno tranzicijom u našem slučaju. Cjelokupni je prostor (i urbani i ruralni) u tranziciji doživio brojne i značajne promjene, i u smislu fizičkih transformacija, ali ponajviše onih socijalnih. Možemo reći da se socioprostorno restrukturiranje odvija na globalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini (Hodžić, 2010.). A neke od tih razina i njihove osnovne značajke pokušat će se pobliže objasniti na primjerima istraživanima tijekom spomenutog projekta.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Actors of social changes in space (2007-2011).
Uncontrolled Keywords: Društveni akteri, transformacija prostora, ruralni prostor, urbani prostor, kvalitativna metodologija, Hrvatska (social actors, spatial transformation, rural space, urban space, qualitative metodology, Croatia)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 17 Mar 2015 10:55
Last Modified: 17 Mar 2015 10:55
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/185

Actions (login required)

View Item View Item