Uloga mentora u profesionalnom razvoju učitelja

Vizek Vidović, Vlasta and Žižak, Antonija (2011) Uloga mentora u profesionalnom razvoju učitelja. In: Učitelji i njihovi mentori: uloga mentora u profesionalnom razvoju učitelja. Biblioteka Znanost i društvo (29). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 39-151. ISBN 978-953-6218-45-5

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Poglavlje započinje pregledom istraživanja koja dokumentiraju pozitivan učinak mentorske podrške razvoju učiteljskih kompetencije. Rezultati istraživanja pokazuju da učinkovitost mentorskog procesa ovisi o razvijenosti mentorskih vještina koje se svrstavaju u četiri šire skupine: profesionalne kompetencije vezane uz nastavničke aktivnosti, interpersonalne kompetencije, komunikacijske vještine te osobine ličnosti i osobna uvjerenja. Upotreba pojedinih kompetencija određena je mentorskim funkcijama u Clutterbuckovom modelu u kojem se četiri ključne mentorske uloge: trenera, vodiča, facilitatora i savjetovatelja smještaju u dvodimenzionalni prostor definiran dimenzijom potreba i dimenzijom utjecaja (Clutterbuck i Lane, 2004) . Iza prikaza mentorskih uloga i kompetencija slijedi prikaz specifičnih zadataka s kojima se suočavaju mentori prilikom mentoriranja studenata na školskoj praksi. Središnji dio poglavlja posvećen je razmatranju sličnosti i razlika između prirodnih i profesionalnih interpersonalnih odnosa te prikazu razvojnih faza mentorskog odnosa i njima svojstvenih mentorskih zadataka (dogovaranje pravila u odnosima, prihvaćanje druge osobe, modeliranje i empatiziranje). U sklopu ove cjeline opisane su i ključne komunikacijske vještine za vođenje procesa mentoriranja: aktivno slušanje, postavljanje pitanja i davanje povratnih informacija. U završnom dijelu poglavlja težište je na smjernicama vezanim uz sadržajne aspekte procesa mentoriranja svrstanim u šest širih područja/tema koje su prepoznate kao prioritetne u prethodnim istraživanjima nastavničkih potreba za stručnim usavršavanjem (Vizek Vidović, 2005). Te su teme: podrška u primjeni pristupa usmjerenog na učenika u nastavi, podrška u razvoju i primjeni alternativnih pristupa utvrđivanju studentskog postignuća, podrška u otvorenoj komunikaciji i uspostavi suradnje sa učenicima, podrška u upravljanju razredom i uspostavi razredne discipline, podrška u primjeni strategija za pomoć učenicima s posebnim potrebama i za uvažavanje različitosti u razredu, podrška razvoju pozitivnih odnosa s roditeljima i lokalnom zajednicom te podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: The role of mentors in the professional development of teachers.
Uncontrolled Keywords: Mentoriranje učitelja, mentorske kompetencije, mentorske strategije (mentoring teacher education students, mentor competences, mentor strategies)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 17 Mar 2015 10:56
Last Modified: 17 Mar 2015 10:56
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/194

Actions (login required)

View Item View Item