Školski kurikulumi u Hrvatskoj: primjeri i iskustva

Puzić, Saša (2015) Školski kurikulumi u Hrvatskoj: primjeri i iskustva. In: Školski kurikulum: teorijski i praktični aspekti. Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 63-86. ISBN 978-953-6218-63-9

[img]
Preview
Text
Školski kurikulum - theoretical chapters.pdf

Download (1617Kb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/pose...

Abstract

U radu se analiziraju školski kurikulumi kao dokumenti u osnovnim školama u Hrvatskoj. Analiza je provedena na prigodnom uzorku od 11 kurikuluma škola iz različitih regija Hrvatske za 2012./2013. ili 2013./2014. školsku godinu. Analiza je pokazala da u školama prevladava uži koncept školskog kurikuluma prema kojem se on svodi na neobvezni dio nastavnog plana i programa. Iz analize je također vidljivo da se većina škola u svojim školskim kurikulumima poziva na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Nacionalni okvirni kurikulum pri čemu se dijelovi ovih dokumenata prenose bez jasnih kriterija i povezivanja s drugim kurikulumskim komponentama. Stoga analiziranim školskim kurikulumima nedostaje unutrašnja koherencija i povezanost sa specifičnim potrebama učenika i profilom škola.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: School curricula in Croatia: examples and experiences.
Uncontrolled Keywords: Školski kurikulum, obrazovna politika, Nacionalni okvirni kurikulum, analiza stanja (school curriculum, educational policy, the National curriculum framework, situational analysis)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 20 Apr 2015 10:13
Last Modified: 07 Oct 2015 13:33
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/242

Actions (login required)

View Item View Item