Preventivni rad socijalnih pedagoga u školama: iskustva iz Hrvatske

Uzelac, Slobodan and Bouillet, Dejana (2008) Preventivni rad socijalnih pedagoga u školama: iskustva iz Hrvatske. In: Poremećaji ponašanja u sistemu obrazovanja. Edicija Radovi i monografije . Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Izdavački centar (CIDD), Beograd, pp. 115-128. ISBN 978-86-80113-70-8

Full text not available from this repository.
Official URL: http://www.icf.fasper.bg.ac.rs/zbornici.html

Abstract

Ovaj je rad usmjeren na elaboriranje potrebe preventivnog rada socijalnih pedagoga u osnovnim školama, s posebnim osvrtom na iskustva iz Hrvatske. Autori upućuju na značaj i potrebu inkluzivnoga odgoja i obrazovanja, naglašavajući važnost osiguravanja uvjeta za odgoj i obrazovanje učenika s poremećajima u ponašanju, što argumentiraju suvremenim znanstvenim spoznajama i praktičnim iskustvima. Posebna je pozornost posvećena prikazu produženog stručnog postupka u osnovnim školama kojeg u Hrvatskoj već gotovo dvadesetak godina provode socijalni pedagozi, a predstavlja jedini sustavniji oblik prevencije poremećaja u ponašanju osnovnoškolskih učenika. Također se prikazuju suvremena zakonska rješenja važna za definiranje uloge socijalnih pedagoga i ostvarivanje prava djece i mladih s poremećajima u ponašanju na kvalitetno obrazovanje. Zaključno se navode elementi planiranja kvalitetne prevencije poremećaja u ponašanju u osnovnim školama čija se implementacija u Hrvatskoj tek očekuje.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: Preventive activity of social educators in schools: experiences from Croatia.
Uncontrolled Keywords: Osnovna škola, prevencija poremećaja u ponašanju, socijalni pedagozi, produženi stručni postupak, Hrvatska (elementary school, prevention of behavior disorders, social pedagogues, extended expert procedure, Croatia)
Subjects: L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina Vranješ
Date Deposited: 02 Oct 2015 13:00
Last Modified: 02 Oct 2015 13:00
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/357

Actions (login required)

View Item View Item