Učitelji i uvođenje poduzetničke kompetencije u osnovne škole

Domović, Vlatka and Baranović, Branislava and Štibrić, Marina (2007) Učitelji i uvođenje poduzetničke kompetencije u osnovne škole. In: Kompetencije i kompetentnost učitelja: zbornik radova, Osijek 18. i 19. travnja 2007. = Competences and teacher competence: proceedings, Osijek, 18th - 19th April, 2007. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, pp. 175-181. ISBN 978-953-6965-11-3

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Obrazovanje, osobito obvezno, odgovorno je za razvoj ključnih kompetencija koje su potrebne za kvalitetan život i koje omogućavaju svakom pojedincu snalaženje u kompleksnim životnim situacijama. Jedna od osam ključnih kompetencija koje čine tzv. Europski referentni kompetencijski okvir je i poduzetnička kompetencija. Važnost poduzetništva kao ključne kompetencije prepoznata je i u hrvatskim strateškim obrazovnim dokumentima pa se predviđa uvođenje obrazovanja za poduzetništvo od predškolskoga odgoja, osnovne škole do visokoga obrazovanja i obrazovanja odraslih. U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja kojim se nastojalo ustanoviti mišljenje učitelja i nastavnika o sadašnjem stanju, pretpostavkama i načinu uvođenja poduzetničke kompetencije u osnovne škole u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na uzorku od 25 osnovnih škola iz različitih regija u Hrvatskoj. U njemu je sudjelovalo 324 učitelja razredne nastave i predmetnih nastavnika. Analizirani podaci pokazuju da više od tri četvrtine ispitivanih nastavnika podupire ideju o potrebi uvođenja poučavanja ove kompetencije u obvezno obrazovanje u Hrvatskoj, pri čemu se većina od njih zalaže za poučavanje poduzetništva kao kroskurikularne teme. Većina nastavnika smatra da nisu dovoljno osposobljeni za razvijanje ove kompetencije kod učenika. Znanja i vještine učitelja i nastavnika potrebne za poučavanje poduzetničke kompetencije uglavnom nisu dovoljno razvijene tijekom inicijalnog obrazovanja, a također izostaju u stručnom usavršavanju. Prikazani podaci s jedne strane sugeriraju razumijevanje potrebe za uvođenjem poduzetničkog obrazovanja u osnovno obrazovanje, ali s druge strane nedovoljnu osposobljenost učitelja i nastavnika za razvoj poduzetničke kompetencije učenika. To jasno pokazuje potrebu uvođenja poduzetničke kompetencije u programe inicijalnog obrazovanja i trajnog profesionalnog razvoja učitelja.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Teachers and entrepreneurship competence in primary school. - Second publisher: Učiteljski fakultet (Osijek). Third publisher: Kherson State University (Kherson).
Uncontrolled Keywords: Poduzetnička kompetencija, osnovne škole, učitelji razredne nastave, predmetni nastavnici (entrepreneurial competence, primary schools, class teachers, subject teachers)
Subjects: L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 30 Dec 2015 12:00
Last Modified: 09 Dec 2016 13:53
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/406

Actions (login required)

View Item View Item