Razvoj političkih i građanskih kompetencija mladih: pregled uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski obrazovni sustav

Kovačić, Marko and Horvat, Martina (2016) Razvoj političkih i građanskih kompetencija mladih: pregled uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski obrazovni sustav. In: Od podanika do građana: razvoj građanske kompetencije mladih. Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, pp. 15-29. ISBN 978-953-6218-73-8

[img]
Preview
Text
2016 Kovačić, Horvat.pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr

Abstract

U radu autora Marka Kovačića i Martine Horvat naziva Razvoj političkih i građanskih kompetencija mladih – pregled uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski obrazovni sustav daje se pregled obrazovnih programa koji su se razvili u posljednjih nekoliko desetljeća kako bi razvoj građanske kompetencije. Važnost sustavnog pristupa učenju građanskih kompetencija prepoznat je u brojnim normativnim i strateškim dokumentima međunarodnih organizacija, osobito UNESCO-a, Vijeća Europe i OSCE-a, koje apeliraju na države da u svoje obrazovne sustave uvedu kvalitetan način poučavanja za ljudska prava, demokratske vrijednosti i vještine. Nakon općeg pregleda rad se fokusira na Hrvatsku u kojoj mladi, prema rezultatima različitih ranije nabrojanih istraživanja, nemaju dostatno razvijenu građansku kompetenciju te zaključuje da je u hrvatskom odgojno- obrazovnom sustavu važno posvetiti više pažnje obrazovanju za ljudska prava i demokraciju te da je u tom procesu osim sustavnog i kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja ključna i demokratizacija škola kroz jačanje uloge Vijeća učenika i Vijeća roditelja.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Does school develops youth civic competence? an overview of the implementation of civic education in the Croatian formal education system. - Second publisher: GONG (ISBN 978-953-7960-04-9).
Uncontrolled Keywords: Mladi, građanski odgoj i obrazovanje, obrazovanje, škola, demokratizacija (youth, civic education, education, school, democratization)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
J Political Science > JA Political science (General)
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 11 Nov 2016 10:59
Last Modified: 08 Sep 2022 10:36
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/508

Actions (login required)

View Item View Item