Nasilje nad lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama u Hrvatskoj: izvještaj istraživanja

Pikić, Aleksandra and Jugović, Ivana (2006) Nasilje nad lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama u Hrvatskoj: izvještaj istraživanja. Biblioteka Kontra (2). Lezbijska grupa Kontra, Zagreb. ISBN 953-98889-1-3

[img]
Preview
Text
Nasilje nad lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama u Hrvatskoj.pdf

Download (411Kb) | Preview
Official URL: http://www.kontra.hr/cms/documents/NASILJE_NAD_LGB...

Abstract

Ovo je prvo istraživanje u Hrvatskoj provedeno unutar LGB zajednice koje ispituje rasprostranjenost i strukturu nasilja nad LGB osobama zbog seksualne orijentacije te psihološke korelate iskustva s nasiljem. Ciljevi istraživanja su: 1. informiranje LGB osoba o iskustvima nasilja i osjećajima vezanim uz pripadanje LGB populaciji, 2. skretanje pažnje javnosti i nadležnih državnih tijela na rasprostranjenost homofobnog nasilja te na potrebu zakonskog reguliranja i rješavanja tog problema i 3. senzibiliziranje institucija koje su odgovorne za pružanje pomoći žrtvama nasilja o problemu nasilja nad LGB osobama. Istraživanje je provedeno krajem 2005. godine na uzorku od 202 osobe iz LGB populacije u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Pokazalo se da je svaka druga lezbijka, gej i biseksualna osoba pretrpjela nasilje zbog svoje seksualne orijentacije u zadnje 4 godine. U tom razdoblju je gotovo 40% sudionika i sudionica istraživanja doživjelo uvrede ili psovke, 20% prijetnje fizičkim nasiljem, dok je fizičko nasilje doživjelo 14% sudionika i sudionica. Nasilje su najčešće počinile žrtvama nepoznate osobe, bilo na javnim otvorenim ili zatvorenim mjestima. Kao i brojne studije prije ove i naša je pokazala da je iskustvo nasilja povezano s više simptoma psiholoških poteškoća. Osobe koje su od 2002. do kraja 2005. godine doživjele napade i ograničavanje slobode zbog svoje seksualne orijentacije su anksioznije, depresivnije i nižeg samopoštovanja od osoba koje nisu doživjele nasilje i onih koje su doživjele verbalno nasilje, a također više od ostalih smatraju da je pripadanje LGB zajednici važno za definiranje njihovog identiteta. Pokazalo se i da je socijalna okolina žrtava nasilja bolje upoznata s njihovom seksualnom orijentacijom nego okolina LGB osoba koje nisu doživjele nasilje. Čak 84% ispitanika i ispitanica zna za više slučajeva fizičkog napada na neku njima nepoznatu LGB osobu zbog njezine seksualne orijentacije, a 56% sudionika i sudionica istraživanja ima jednu ili više bliskih LGBT osoba koje su bile žrtve fizičkog nasilja. Ljudi kojima je više bliskih osoba napadnuto su depresivniji i anksiozniji od ostalih. Kada je riječ o pripadanju LGB populaciji, pokazalo se da lezbijka, gej ili biseksualna osoba koja rjeđe prešućuje stavove o homoseksualnosti ima višu razinu osobnog samopoštovanja. Rezultati također pokazuju da su manje anksiozne one osobe koje manje skrivaju seksualnu orijentaciju s ciljem izbjegavanja nelagode, diskriminacije ili nasilja. Na kraju izvještaja dale smo preporuke institucijama koje su zadužene za pomoć žrtvama nasilja, te LGBT organizacijama za smanjenje i prevenciju nasilja zbog seksualne orijentacije i sekundarne viktimizacije koja može uslijediti kada se žrtva obraća za pomoć.

Item Type: Book
Additional Information: Language: Croatian. - Publication is also published in English. - Title in English: Violence against lesbians, gays and bisexuals in Croatia (URI http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/567).
Uncontrolled Keywords: Nasilje, diskriminacija, seksualna orijentacija, LGB, mentalno zdravlje (violence, discrimination, sexual orientation, LGB, mental health)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
H Social Sciences > HM Sociology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 19 Dec 2016 14:28
Last Modified: 19 Dec 2016 14:28
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/566

Actions (login required)

View Item View Item