Posjedovanje i korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije

Potočnik, Dunja (2006) Posjedovanje i korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije. In: Mladi između želja i mogućnosti: položaj, problemi i potrebe mladih Zagrebačke županije. Biblioteka Znanost i društvo (21). Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, pp. 141-163. ISBN 953-6218-30-5

[img]
Preview
Text
Mladi između želja i mogućnosti.pdf

Download (39Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr

Abstract

Korištenje novih tehnologija i ulazak u svijet informatike nezaobilazan je zahtjev koji stoji pred današnjom generacijom mladih. Kompetencije na tom području upotpunjavaju njihova obrazovna postignuća i postaju vještina koja povećava njihovu konkurentnost na tržištu radne snage. Prema podacima našeg istraživanja gotovo svi mladi u Zagrebačkoj županiji posjeduju i koriste mobitel, dvije trećine njih osobno računalo, a laptop svaki sedmi ispitanik. Mladi računalo ponajviše koriste za pisanje te internet, igranje i učenje/vježbanje, a internet za surfanje, informiranje o novostima i komunikaciju (dopisivanje, chat). Otuda slijedi da je uloga računala dvojaka: s jedne strane edukativna, a s druge zabavna. No, neovisno o motivaciji za upotrebu računala samim njegovim korištenjem mladi stječu nužne vještine za baratanje tom napravom. Računalom se ne koristi oko četvrtine ispitanika, a glavni razlog je to što ga nemaju. Neznanje je vrlo rijedak razlog za neupotrebu računala, no intrigantno je da svaki trinaesti ispitanik izjavljuje da ga to uopće ne zanima. Razlozi za takvu demonstraciju otpora spram informatičke tehnologije mogu biti razumljivi, ali će problemi za tu skupinu mladih vrlo vjerojatno nastati kada im se na putu da dobiju željeni posao ispriječi činjenica da ne posjeduju nužne informatičke vještine.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Possessing and usage of informational and communicational technology. - Second publisher: Zagrebačka županija.
Uncontrolled Keywords: Komunikacijska tehnologija, računala, internet, mobiteli (communication technology, computers, internet, cell phones)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Z665 Library Science. Information Science
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 20 Dec 2016 14:46
Last Modified: 08 Sep 2022 11:59
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/580

Actions (login required)

View Item View Item