Roditelji kao medijski odgajatelji: komunikacija djece i roditelja o medijskim sadržajima

Ilišin, Vlasta (2005) Roditelji kao medijski odgajatelji: komunikacija djece i roditelja o medijskim sadržajima. In: Medijska pismenost i civilno društvo. Mediacentar, Sarajevo, pp. 131-152. ISBN 9958-9417-3-2

[img]
Preview
Text
2005 Ilišin.pdf

Download (3697Kb) | Preview
Official URL: http://www.media.ba/bs/publication/medijska-pismen...

Abstract

U ovom prilogu analizira se komunikacija djece s vršnjacima i roditeljima o medijskim sadržajima. Podaci su prikupljeni u istraživanju uloge medija u svakodnevnom životu djece u Hrvatskoj koje je provedeno 2000. godine na uzorku od 1000 učenika osnovne škole u dobi od 10 do 14 godina. Komunikacija djece i roditelja o medijskim sadržajima koristi se kao indikator ponašanja roditelja kao medijskih odgajatelja. Ustanovljeno je da je korištenje medija – uz druženje s prijateljima – najučestalija aktivnost djece u njihovu slobodnom vremenu. Istodobno je, pak, utvrđeno da učestalost razgovora o medijskim sadržajima (filmovima, glazbi i knjigama) nije sukladna učestalosti korištenja medija. Točnije, u komunikaciji djece s vršnjacima ta je tema razgovora najprisutnija, no u komunikaciji s roditeljima ona je osrednje zastupljena. Pritom su registrirane i vrlo male varijacije, poglavito s obzirom na dob i školski uspjeh djece. Neočekivan je nalaz da stupanj obrazovanja roditelja ne utječe na korištenje medija od strane djece niti na komunikaciju o medijskim sadržajima. Ta tendencija sugerira da roditelji nisu preuzeli ulogu medijskih odgajatelja, ili bar ne u mjeri u kojoj se to od njih očekuje.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Chapter is also published in English. - Title in English: Parents as media educators: communication between children and parents about media content (URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/559). - Book editor: Nada Zgrabljić Rotar.
Uncontrolled Keywords: Djeca, roditelji, medijski odgajatelji, komunikacija, medijski sadržaji, Hrvatska (children, parents, media educators, communication, media contents, Croatia)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Z665 Library Science. Information Science
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 04 Jan 2017 13:22
Last Modified: 04 Jan 2017 13:22
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/629

Actions (login required)

View Item View Item