Iskaz razrednika o nasilničkom ponašanju u hrvatskim školama

Bouillet, Dejana and Uzelac, Slobodan and Kapac, Vilmica (2005) Iskaz razrednika o nasilničkom ponašanju u hrvatskim školama. Napredak, 146 (2). pp. 170-183. ISSN 1330-0059

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://hpkz-napredak.hr/napredak/

Abstract

Hrvatska javnost još uvijek ne raspolaže s podacima koji bi egzaktnije odredili učestalost i pojavnost nasilničkog ponašanja u školama, pa oprečni stavovi od toga je nasilja oduvijek bilo do zabrinjavajućeg porasta nasilja znanstvenim istraživanjima još nisu ni potvrđena, ni demantirana. Osobito nedostaju istraživanja koja bi obuhvatila percepciju nasilničkog ponašanja od strane razrednika koji su, s obzirom na okolnost da nekoliko godina prate učenike svojih razrednih odjela, u poziciji da mogu kompetentno suditi o razmjerima, fenomenologiji i etiologiji ove pojave. U ovom je radu prikazan dio rezultata opsežnog istraživanja » Nasilje u školama« kojeg je krajem školske godine 2003/2004 provelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Istraživanje je provedeno na uzroku 845 razrednika u osnovnim školama, gimnazijama i srednjim stručnim četverogodišnjim i trogodišnjim školama. Istraživanjem se provjerava hipoteza prema kojoj su opseg i obilježja nasilničkog ponašanja statistički značajno različiti s obzirom na okolnost radi li se o osnovnoj školi, gimnaziji, stručnoj četverogodišnjoj i stručnoj trogodišnjoj školi. Rezultati potvrđuju postavljenu hipotezu, pri čemu se po raznolikosti i učestalosti nasilničkog ponašanja ističu srednje stručne četverogodišnje i trogodišnje škole. Dobiveni rezultati potvrđuju kompetentnost razrednika u procjenama pojavnosti nasilničkog ponašanja u školama i upućuju na potrebu sustavnijeg odgovora na ovu nepoželjnu i složenu društvenu pojavu.

Item Type: Article
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Schoolteachers' statement on violent behavior in Croatian schools.
Uncontrolled Keywords: Nasilničko ponašanje, školsko okruženje, iskaz razrednika (violent behavior, school enviroment, schoolteachers' statement)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 11 Jan 2017 13:59
Last Modified: 11 Jan 2017 13:59
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/659

Actions (login required)

View Item View Item