Sveučilišno obrazovanje socijalnih pedagoga u zemljama Europske unije

Bouillet, Dejana (2005) Sveučilišno obrazovanje socijalnih pedagoga u zemljama Europske unije. Kriminologija i socijalna integracija, 13 (1). pp. 1-12. ISSN 1330-2604 (Print), 1848-7963 (Online)

[img]
Preview
Text
K&SI 2005_1 Bouillet.pdf

Download (12Mb) | Preview
Official URL: http://hrcak.srce.hr/99033

Abstract

Socijalni pedagozi stručnjaci su koji se školuju s ciljem stjecanja specifičnih profesionalnih kompetencija usmjerenih primarnoj prevenciji, detekciji, dijagnosticiranju, ranim intervencijama i tretmanu, procesuiranju i naknadnom staranju za djecu, mlade i odrasle osobe s rizikom za poremećaje ili s poremećajima u ponašanju, te njihovim socijalnim okruženjem, u funkciji njihova odgoja, socijalizacije, rehabilitacije i socijalne integracije. Već iz ove općenite odrednice vidljiva je sva složenost profesije koja, između ostalog, proizlazi iz nedorečenosti i različitostima u definiranju osoba s poremećajima u ponašanju, složenosti procesa odgoja, edukacije i rehablitacije, pa i iz same slojevitosti društvenih znanosti i neposrednog rada s ljudima, bez obzira radi li se o djeci, mladima ili odraslim osobama. Nadalje, socijalna pedagogija relativno je mlada znanstvena i stručna disciplina i interdisciplinarnog je karaktera. Stoga su pristupi obrazovanju stručnjaka za socijalno-pedagoški rad raznovrsni i međusobno više ili manje (ne)ujednačeni. U ovom se radu stoga razmatraju specifičnosti sveučilišne izobrazbe socijalnih pedagoga u državama – članicama Europske unije, u cilju usporedbe postojećih studijskih programa i iznalaženja njihovih zajedničkih odrednica. Krajnja svrha rada odnosi se na sagledavanje bitnih odrednica predmeta socijalne pedagogije kao znanstvene i sveučilišne discipline, te daljnje unapređivanje studijskog smjera poremećaji u ponašanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se educiraju socijalni pedagozi.

Item Type: Article
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: University education of the social pedagogues in the European Union countries.
Uncontrolled Keywords: Socijalna pedagogija, sveučilišni programi, članice Europske unije (social pedagogy, academic curriculums, members of the European Union)
Subjects: L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 11 Jan 2017 14:07
Last Modified: 11 Jan 2017 14:07
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/661

Actions (login required)

View Item View Item